Gresvig

Logo
Av .

Artikkelstart

Gresvig Retail Group AS var en av Norges største forhandlere av sports- og fritidsutstyr. Selskapet ble opprinnelig grunnlagt i 1901 i Oslo av Aksel Johan Gresvig. Selskapet slo seg selv konkurs i februar 2020.

Faktaboks

Også kjent som

G-Sport

På konkurstidspunktet bestod selskapet av mer enn 200 butikker som ble drevet under Kjedekonseptene G-Sport/G-MAX, Sportshuset og Intersport. Noe i overkant av halvparten av disse butikkene var forhandlereide franchisebutikker. Det var de resterende egeneide butikkene som ble rammet av konkursen i Gresvig Retail Group AS. Totalt dreide det seg om rundt 95 butikker med mer enn 2 200 medarbeidere og en omsetning i 2019 på 3,2 milliarder kroner.

Det tidligere familieeide Gresvig var fra 1991 til 1996 eid/kontrollert av Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten gjennom selskapet RGI (børsnotert 1994) og fra 1997 til 2004 av Stein Erik Hagen gjennom selskapet Steen & Strøm. Ved konkurstidspunktet var selskapet hundre prosent eid av Olav Nils Sunde, gjennom selskapet O.N. Sunde Investment. Få uker etter at konkursen i Gresvig Retail Group var annonsert ble det kjent at Bjørn Rune Gjelsten gjennom selskapet Gjelsten Holding, og O.N. Sunde, hadde undertegnet en avtale med konkursboet der de var blitt enige om å overta store deler av eiendelene i boet. Gjelsten eide fra før av Sport 1-konsernet. Planen er å drive Intersport og Sport 1 kjedene videre som to separate kjeder, eid i fellesskap av selskapet Sport Holding.

Historikk

Av /NTB.

Aksel Johan Gresvig var konkurransesyklist og åpnet i 1901 butikk i Oslo for å selge sykler og sportsutstyr. Han startet i 1908 også produksjon av sykler under merker Diamant. Egenproduksjonen ble nedlagt i 1955, men merkevaren ble videreført. Gresvig overtok i 1923 Huitfeldts Skifabrikk og sportsforretning og begynte skieksport til Europa og Nord-Amerika.

G-Sport-kjeden ble etablert i 1969 og var i flere tiår Norges største i sin bransje og et kjent varemerke. 1978 ble et nytt sentrallager åpnet i Askim. I 1997 overtok Gresvig de norske lisensrettighetene til Intersport-kjeden og drev en periode også Intersport-kjeder i Danmark og Polen.

Gresvig utviklet gjennom årene flere kjente varemerker for det norske markedet. Foruten Diamant kan nevnes sykkelmerket Nakamura og tekstilmerkene Norheim og McKinley.

Høsten 2019 besluttet selskapet å legge ned G-Sport-kjeden, og overføre butikkene til Intersport. Samtidig ble det ble lagt opp til et tettere samarbeid med det internasjonale Intersport-systemet. En viktig begrunnelse var å få kontroll med et sterkt voksende kostnadsnivå. Selskapet hadde opplevd flere år med svake resultater og de tre siste årene før konkursen var det blitt tilført mer enn én milliard kroner fra selskapets eier. Da Gresvig Retail Group AS slo seg selv konkurs i februar 2020 var selskapets samlet gjeld 1,1 milliarder kroner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg