Aksel Johan Andersen Gresvig

Faktaboks

Aksel Johan Andersen Gresvig

Aksel Gresvig

Født
16. august 1876, Onsøy (nå Fredrikstad), Østfold
Død
16. desember 1958, Oslo
Aksel Gresvig (1876–1958)
/Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 3.0

Aksel Gresvig var en norsk forretningsmann, idrettsmann og idrettsleder. Han var opprinnelig fra Fredrikstad, men bodde og hadde sitt virke i Oslo gjennom størsteparten av livet. Som idrettsutøver vant Gresvig to skandinaviske og tre norske mesterskap i banesykling 1897–1900.

I 1901 startet han sykkel- og sportsforretning i Oslo. Med årene vokste denne til å bli landets største (Gresvig ASA), og la grunnlaget for det som i dag er den landsomfattende sportskjeden G-sport. Fra 1908 produserte han også sykler – der Diamant var det største merket. Sykkelfabrikken ble imidlertid lagt ned på 1950-tallet, og Diamant-syklene produseres i dag i utlandet.

Aksel Gresvig var sterkt engasjert i foreningslivet – både i kraft av å være forretningsleder og som tidligere idrettsutøver. Han var formann i Oslo Skøiteklub fra 1909 til 1915. Han var også president i Norges Skøyteforbund, Norges Cykleforbund og Nordisk Sykkelforbund. I 1914 tok han initiativet til å bygge nytt skøyteanlegg på Frogner Stadion. Gresvig var i 1918 med på å etablere Norges sykkelfabrikanter og -grossisters forening (NSGF), hvor han også lenge satt som formann. Han var også en sentral aktør under etableringen av Syklistenes landsforening i 1947.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Rabben, Magne Brekke. Sykkelens historie i Norge. Museumsforlaget, 2017

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg