Aksel Gresvig var en norsk forretningsmann, idrettsmann og idrettsleder. Han var opprinnelig fra Fredrikstad, men bodde og hadde sitt virke i Oslo gjennom størsteparten av livet. Som idrettsutøver vant Gresvig to skandinaviske og tre norske mesterskap i banesykling 1897–1900. 

I 1901 startet han sykkel- og sportsforretning i Oslo. Med årene vokste denne til å bli landets største (Gresvig ASA), og la grunnlaget for det som i dag er den landsomfattende sportskjeden G-sport. Fra 1908 produserte han også sykler – der Diamant var det største merket. Sykkelfabrikken ble imidlertid lagt ned på 1950-tallet, og Diamant-syklene produseres i dag i utlandet.

Aksel Gresvig var sterkt engasjert i foreningslivet – både i kraft av å være forretningsleder og som tidligere idrettsutøver. Han var formann i Oslo Skøiteklub fra 1909 til 1915. Han var også president i Norges Skøyteforbund, Norges Cykleforbund og Nordisk Sykkelforbund. I 1914 tok han initiativet til å bygge nytt skøyteanlegg på Frogner Stadion. Gresvig var i 1918 med på å etablere Norges sykkelfabrikanter og -grossisters forening (NSGF), hvor han også lenge satt som formann. Han var også en sentral aktør under etableringen av Syklistenes landsforening i 1947. 

  • Rabben, Magne Brekke. Sykkelens historie i Norge. Museumsforlaget, 2017

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.