Grand Hotell Egersund.
Grand Hotell Egersund.

Grand Hotell Egersund er et tradisjonsrikt hotell i Egersund sentrum. Det ligger i Eigersund kommune i Rogaland fylke. Det er drevet siden 1878 og er fylkets eldste hotell.

Historikk

Grand Hotell Egersund dekker nesten et kvartal i byen, og har en lang og interessant historie. Hotellet kan føre sine aner tilbake til Hotell Jæderen som ble drevet av Herman Danielson og åpnet i 1878. I 1896 ble hotellet skadet i en brann, revet og erstattet av en ny og mer hensiktsmessig bygning året etter. Det fikk navnet Grand Hotell. Like etterpå døde Danielson, og enken drev hotellet videre til 1909.

Hotellet hadde flere eiere frem til 1922 da Olufine Skjæveland kjøpte det. Hun var direktør for hotellet i 36 år frem til 1958. I 1926 brant det igjen, men også da ble det raskt bygget opp.

Fra 1990 er hotellet eid av Grand Hotell AS og utvidet betraktelig ved at en rekke nabobygninger er innlemmet i hotellet. Det har nå 101 rom i totalt ti bygninger i ulike stilarter. Her finnes både dragestil, sveitserstil og funkisstil som er knyttet sammen på imponerende vis.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Klippenberg, Arnt Olav og Birkeland, Sigmund (2018). Byen og hotellet, Grand og Egersund. Jæren forlag

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg