Glücksburg (slott i Tyskland)

Glücksburg slott ved Flensburger Förde.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Glücksburg er et slott ved byen Glücksburg, sør for fjorden Flensburger Förde i Schleswig-Holstein i Tyskland.

Faktaboks

Etymologi
dansk Glücksborg, tidligere også skrevet Lyksborg

Slottet, som ligger på en holme i den kunstige innsjøen Schlossteich, består av tre sammenkoblede langhus flankert av fire åttekantede hjørnetårn, og ble oppført i perioden 1582—1587 av arkitekt Nikolaus Karies for hertug Hans den yngre på det tidligere Ryd klosters eiendom, som samme år var blitt en del av hans hertugdømme. Klosterbygningene ble revet i 1582 og materialene til dels gjenbrukt i det nye slottet. Glücksburg er en Wasserburg («vannborg») og regnes som en av de fineste og best bevarte av sitt slag i Tyskland.

Etter Hans den yngres død i 1622 gikk slottet i arv til hans sønn Philip, som ble stamfar til den eldre linje av huset Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksburg. Den siste mannlige ætlingen av denne linjen døde i 1779, og slottet hjemfalt da til den danske krone, men enken ble boende der til sin død i 1824. I 1825 ble slottet sammen med hertugtittelen gitt til hertug Wilhelm av Holstein-Beck, far til den senere danske kongen Christian 9.

I årene 1853—1864 var Glücksburg slott igjen under den danske krone, og den siste danske kongen av det oldenburgske hus, Frederik 7, døde her i 1863. Etter den andre slesvigske krig i 1864 ble slottet prøyssisk statseiendom, men i 1871 fikk den daværende hertugen av Glücksburg (som var Christian 9s eldre bror) eiendommen tilbake. Fra 1922 eies slottet av en familiestiftelse, og det ble åpnet som museum i 1923.

Glücksburg inneholder store samlinger av møbler og malerier og Nord-Europas betydeligste samling av gyllenlærstapeter og gobeliner fra 1600- og 1700-tallet. Slottet er åpent for publikum, men medlemmer av hertugfamilien har fortsatt beboelsesrett i deler av anlegget.

Glücksburg har også gitt navn til den franske og danske hertugtittelen Decazes og Glücksbierg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg