Gipsy Kings

Artikkelstart

Gipsy Kings er ei fransk gruppe som siden 1980-tallet har popularisert rom-kulturens musikk.

Faktaboks

Uttale
dʒˈipsi –

Gruppa ble dannet i Arles i 1978 av medlemmer av de beslektede rom-familiene Reyes og Baliardo. De vant etter hvert et visst ry i Camargue-området gjennom å spille ved lokale fester. Det første navnet var Los Reyes, de albumdebuterte i 1982 med Allegria og skiftet året etter navn til Gipsy Kings.

Gjennombruddet kom i 1988 med sangen Bamboleo og albumet Gipsy Kings, som presenterte en fengende og virtuost framført blanding av sigøynermusikk, flamenco og elementer fra rock og pop. I 1989 ble albumet solgt i store mengder i blant annet Norge, USA og Storbritannia. De fikk stor suksess over store deler av verden, og siden har gruppen beholdt et stort publikum gjennom å presentere mer av det samme. Blant deres andre store hits i en rekke europeiske land er Volare (1989) og Baila Me (1992).

Av andre album kan nevnes Mosaïque (1989), Este Mundo (1991), Live! (1992), Compas (1997) og Roots (2004). Besetningen har skiftet noe, men sangeren Nicolas Reyes og gitaristen Tonino Baliardo er fortsatt forgrunnsfigurer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg