Arles sett fra luften. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

Arles

Vestfasaden til den romanske katedralen Saint Trophime i Arles.

St. Trophime, Arles
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Arles er en by i det sørlige Frankrike, i departementet Bouches-du-Rhône, i regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur, i Rhône-deltaet, 70 km nordvest for Marseille. Den har 52 548 innbyggere (2017).

Faktaboks

Uttale
fransk: arl, oksitansk: arle
Etymologi

fra latin Arelate

Arles er en turistby og et handelssenter, og byen har flere årlige festivaler. Arles har elvehavn og kjemisk, metall- og papirindustri, og har i tillegg mange museer og fortidslevninger.

Kultur

Arles er rik på godt bevarte romerske ruiner, bl.a. romersk amfiteater med plass til 25 000 tilskuere, restaurert og skueplass for tyrefektninger og teaterforestillinger, ruiner av romersk tempel, der Venus fra Arles (Louvre) ble gravd ut, den romanske katedral St. Trophime, påbegynt 606. De romerske og romanske monumentene i Arles står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Historie

Arles var et viktig sted alt før Caesars erobring av Gallia. Etter karolingerrikets oppdeling ble Arles i 879 hovedstad i kongeriket Cisjuranske Burgund og 933 i kongeriket Arelat. Byen ble fristad på begynnelsen av 1200-tallet, men mistet sin autonomi i 1251 og ble senere innlemmet i Frankrike.

Arles ble sterkt skadd i den annen verdenskrig under invasjonen i det sørlige Frankrike.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg