Kart
Utsnitt av svalbardkart som viser Gipsdalen mellom Billefjorden og Tempelfjorden.

Gipsdalen er en 22 kilometer lang isfri dal på Svalbard som munner ut i Gipsvika i Sassenfjorden på sørsiden av Bünsow Land på Spitsbergen. Gipsdalselva renner fra det store isdekte området Olav V Land midt på østsiden av Spitsbergen og mange små sideelver fra fjellene rundt slutter seg til elva gjennom hele sitt løp. Dalen er bred, mellom 2,5 og 3,5 km i mye av sin lengde, og den deler Bünsow Land i to omtrent like deler. På sørøstsiden av dalens munning kneiser det 766 meter høye Templet, som er en storslagen fjellformasjon.

Mineralleting

Det er store kjente kullforekomster, samt gips, i fjellene rundt. Dalens navn ble gitt i 1910 av den svenske geologen Gerard de Geer (1858-1943) som oppdaget gipsforekomstene. Gipsen kan fremdeles sees som vannrette striper i fjellene rundt. Det skotske prospekteringsselskapet Scottish Spitsbergen Syndicate hadde stor aktivitet i Gipsdalen i begynnelsen av 1900-tallet på leting etter drivverdig kull, ikke gips. Selskapet var konkurs ved midten av 1920-tallet og eiendommene ble kjøpt opp av den norske stat i 1952. Spor etter virksomheten finnes fremdeles i landskapet i form av en rusten traktor og vogner, samt spor etter veien oppover dalen til en hytte, hvor det meste av letingen foregikk.

Eldre historie

Ute på brinken ved munningen av dalen finnes en tuft etter tidligere russisk fangstvirksomhet. Området ble også regnet som bra for revefangst av senere norske fangstfolk.

I dag

Området er en del av Sassen-Bünsow Land nasjonalpark som ble opprettet i 2003.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg