Giovanni Paolo Maggini

Faktaboks

Giovanni Paolo Maggini
Uttale
maddsjˈini
Født
25. august 1580, Botticino Sera (ved Brescia), Italia
Død
1630, Brescia, Italia
fødselsdato er dåpsdato; død mellom 1630 og 1632

Artikkelstart

Giovanni Paolo Maggini var en italiensk fiolinbygger. Han er kjent for sine instrumenters høye kvalitet, og for mange innovasjoner i fiolinenes konstruksjon.

Maggini var elev av fiolinbyggeren Gaspaso da Salò i Brescia før han startet på egen hånd. Han bygde opp en virksomhet som fikk stor suksess, med produksjon av bratsj, cello og kithara i tillegg til fiolin. Magginis arbeider som instrumentmaker fikk stor betydning for etterfølgende fiolinbyggere, deriblant Stradivari og Guarneri.

Maggini utviklet nye metoder for kutting av materialene, og han moderniserte instrumentene i takt med nye idealer i stil og spilleteknikk. Trolig var det den dype og rike klangen i Magginis fioliner som inspirerte Stradivarius til å lage instrumenter i en blandingsstil mellom Cremona- og Bresciaskolen.

Maggini er ikke blant de mest produktive instrumentbyggerne i historien. Han bygde ca 50 fioliner, og 12 bratsjer og celli. Hans instrumenter er derfor sjeldne idag. Ole Bull spilte blant annet på en fiolin bygd av Maggini.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg