Faktaboks

Giannis Antetokounmpo

Egentlig Giannis Sina Ugo Antetokounmpo. Kallenavn

«Greek Freak»

Født
6. desember 1994, Athen, Hellas
Giannis Antetokounmpo
Giannis Antetokounmpo i aksjon for Milwaukee Bucks i en kamp mot Houston Rockets i desember 2022.
Giannis Antetokounmpo
Av /Reuters/NTB.
Giannis Antetokounmpo

Antetokounmpo regnes som en av verdens beste aktive basketballspillere. Han er spesielt kjent for sine imponerende atletiske evner.

Giannis Antetokounmpo er en gresk-nigeriansk basketballspiller som spiller for NBA-laget Milwaukee Bucks og det greske landslaget. Antetokounmpo har vunnet ett NBA-mesterskap, to NBA Most Valuable Player (MVP) og en NBA Defensive Player of the Year (DPOY). Ved NBAs 75-årsjubileum i 2021 ble han kåret til en av tidenes 75 beste mannlige basketballspillere, kun 26 år gammel.

Han regnes som en av verdens beste aktive basketballspillere. Sammen med Hakeem Olajuwon og Michael Jordan er han én av tre mannlige spillere som har vunnet MVP og DPOY i samme NBA-sesong.

Spillestil

Antetokounmpo er en svært imponerende atlet og har fått kallenavnet «Greek Freak» på grunn av sine regelmessige fysiske bragder på banen. Han blir gjerne listet som power forward eller small forward, men kan spille alle fem posisjoner både i angrep og forsvar. I angrep er han spesielt god i kontringssituasjoner, isolert én mot én og som ruller i «pick and roll». Antetokounmpo er også en strålende forsvarsspiller.

Karriere

Antetokounmpo er oppvokst i Athen i Hellas og startet sin basketballkarriere på lavere nivåer i den greske basketligaen. I 2013 ble han noe uventet valgt som nummer 15 i NBA Draft av Milwaukee Bucks. Han ble regnet som et utviklingsprosjekt og ikke spådd stjernestatus umiddelbart. I den første sesongen i NBA hadde han et poenggjennomsnitt på beskjedne 6,8 poeng per kamp. Dette økte til henholdsvis 12,7 og 16,9 poeng per kamp de to neste sesongene.

Det virkelige gjennombruddet kom i 2016/2017-sesongen da han var best av Bucks-spillerne på de fem viktigste statistikkene (poeng, målgivende pasninger, returer, blokkeringer og steals) og avsluttet lagets sluttspilltørke. Han ble også første i NBA-historien til å avslutte en NBA-sesong som topp tjue i de fem viktigste spillerstatistikkene. Etter sesongens slutt ble han tildelt NBA Most Improved Player.

Fra 2017/2018-sesongen ble han ansett som en av NBAs store stjerner og er konsekvent en av NBAs toppscorere. Han regnes som en relativt komplett spiller, som både kan score, være playmaker og spille forsvar. Eneste svakhet er et under gjennomsnittet bra skudd. Etter flere år med tap i sluttspillet, vant Antetokounmpo og Milwaukee omsider sin første NBA-tittel i 2021.

Han er også aktiv på det greske basketballandslaget, men har enda til gode å gjøre stor suksess i VM eller EuroBasket.

Meritter og utmerkelser

Utmerkelse År (lag)
2 NBA Most Valuable Player 2019, 2020
1 NBA Defensive Player Of The Year 2020
1 NBA Most Improved Player 2017
1 NBA-mesterskap 2021
1 NBA Finals MVP 2021
6 All-Star-lag 2017-2022

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg