Getatchew Mekurya

Faktaboks

Getatchew Mekurya

Getatchew Mekuria, Gétatchèw Mèkurya

Født
1935, Etiopia

Getatchew Mekurya, etiopisk saksofonist, født i 1935, kjent som en pionér innen afrikansk jazz. Sammen med Mahmoud Ahmed og Alèmayèhu Eshèté var Mekurya sentral i den såkalte gullalderen for etiopisk musikk fra 1960-tallet og frem til diktator Mengistu Haile Mariam kom til makten i 1974, etter et statskupp mot keiser Haile Selassie.

Interessen for musikk kom da Mekurya begynte å spille på det tradisjonelle, etiopiske strengeinstrumentet krar og strykeinstrumentet masinko, og deretter på klarinett og tenorsaksofonen. I tenårene spilte han i Municipality Band, og i 1965 ble han med i The Police Orchestra, et av datidens mange sosialrevolusjonære musikalske ensembler i Etiopia med støtte i regjeringen.

Getatchew Mekurya har blitt kalt selve symbolet på sang- og spilleteknikken kalt shellèla. I etiopisk musikktradisjon finnes det en rekke vokalteknikker, og shellèla kjennetegnes av sin hissige, harde og ofte deklamerende stil. På 1900-tallet ble den brukt for å gjøre troppene klare til krig, og Mekurya gjorde det til sitt varemerke å tilpasse shellèlaen for saksofon. Med sin aggressive og improvisatoriske spillestil var han forut for sin tid, og allerede på starten av 1950-tallet utforsket han det som senere skulle bli kalt frijazz, med fokus på mindre struktur og større frihet.

Albumet Negus of Ethiopian sax ble først utgitt i 1972, og senere re-utgitt for det europeiske markedet i 2003 som en del av den franske serien Ethiopiques. I 2004 innledet Mekurya et samarbeid med den nederlandske avantgardebandet The Ex. Bandet deltok på Mekuryas album Moa Anbessa (2006) samt Y'anbessaw tezeta (2012), og frem til 2009 turnerte de sammen i både Europa, USA og Canada.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg