Faktaboks

Getatchew Mekurya

Gétatchèw Mèkurya Woldetekle

Født
14. mars 1935, Yifat, Etiopia
Død
4. april 2016, Addis Abeba, Etiopia
Getatchew Mekurya
Getatchew Mekurya
Av /𝒲.
Lisens: CC BY 2.0

Getatchew Mekurya var en etiopisk saksofonist som var kjent som en pioner innen afrikansk jazz.

Sammen med Mahmoud Ahmed og Alèmayèhu Eshèté var Mekurya sentral i den såkalte gullalderen for etiopisk musikk fra 1960-tallet og frem til diktator Mengistu Haile Mariam kom til makten i 1974, etter et statskupp mot keiser Haile Selassie.

Interessen for musikk kom da Mekurya begynte å spille på det tradisjonelle, etiopiske strengeinstrumentet krar og strykeinstrumentet masinko, og deretter på klarinett og tenorsaksofonen. I tenårene spilte han i Municipality Band, og i 1965 ble han med i The Police Orchestra, et av datidens mange sosialrevolusjonære musikalske ensembler i Etiopia med støtte i regjeringen.

Getatchew Mekurya har blitt kalt selve symbolet på sang- og spilleteknikken kalt shellèla. I etiopisk musikktradisjon finnes det en rekke vokalteknikker, og shellèla kjennetegnes av sin hissige, harde og ofte deklamerende stil. På 1900-tallet ble den brukt for å gjøre troppene klare til krig, og Mekurya gjorde det til sitt varemerke å tilpasse shellèlaen for saksofon. Med sin aggressive og improvisatoriske spillestil var han forut for sin tid, og allerede på starten av 1950-tallet utforsket han det som senere skulle bli kalt frijazz, med fokus på mindre struktur og større frihet.

Albumet Negus of Ethiopian Sax ble først utgitt i 1972, og senere gjenutgitt på det europeiske markedet i 2003 som en del av den franske CD-serien Ethiopiques. I 2004 innledet Mekurya et samarbeid med den nederlandske avantgardebandet The Ex. Bandet deltok på Mekuryas album Moa Anbessa (2006) samt Y'Anbessaw Tezeta (2012), og frem til 2009 turnerte de sammen i både Europa, USA og Canada.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg