Faktaboks

Georges Auguste Escoffier
Uttale
ɛskåfjˈe
Født
28. oktober 1846, Villeneuve-Loubet, Frankrike
Død
12. februar 1935, Monte-Carlo, Monaco
Georges Auguste Escoffier
Av .

Georges Auguste Escoffier var en fransk kokk og matekspert. Escoffier var i sin samtid en av de fremste kokkene i Frankrike og Europa, og som matskribent både samlet han gamle oppskrifter og laget nye. Escoffier var den første kokken som ble tildelt Æreslegionen.

Historie og bakgrunn

Escoffier var tidlig i sin karriere kokk i den franske hæren, før han åpnet sin første restaurant i 1876. Senere skapte han seg et navn som sjef for kjøkkenet først ved Savoy Hotel og så ved Carlton Hotel (begge i London), og slik ble det franske kjøkken for alvor synonymt med det internasjonale hotell- og restaurantkjøkken.

Matskribent

Escoffier øvet stor innflytelse i arbeidet med å oppdatere fransk kokekunst også ved å skrive flere bøker om dette temaet, med Le guide culinaire (1903) som den best kjente. Mye av det Escoffier skrev om har blitt videreført etter hans død, for eksempel hans inndeling av de fem klassiske grunnsausene béchamel, espagnole, velouté, hollandaise og tomat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg