Georges Auguste Escoffier, fransk kokk og matekspert. Escoffier var i sin samtid en av de fremste kokkene i Frankrike og Europa, og som matskribent både samlet han gamle oppskrifter og laget nye. Escoffier var den første kokken som ble tildelt Æreslegionen.

Escoffier var tidlig i sin karriere kokk i den franske hæren, før han åpnet sin første restaurant i 1876. Senere skapte han seg et navn som sjef for kjøkkenet først ved Savoy Hotel og så ved Carlton Hotel (begge i London), og slik ble det franske kjøkken for alvor synonymt med det internasjonale hotell- og restaurantkjøkken.

Escoffier øvet stor innflytelse i arbeidet med å oppdatere fransk kokekunst også ved å skrive flere bøker om dette temaet, med Le guide culinaire (1903) som den best kjente. Mye av det Escoffier skrev om har blitt videreført etter hans død, for eksempel hans inndeling av de fem klassiske grunnsausene béchamel, espagnole, velouté, hollandaise og tomat. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.