Garantikassen for fiskere

Artikkelstart

Garantikassen for fiskere ble opprettet i 1980, og er en videreføring av Garantikassen for lottfiskere (opprettet 1956) og Garantikassen for prosentfiskere og fangstfolk (opprettet 1936), med formål å garantere de fiskere som omfattes av den til enhver tid gjeldende garantiordning en ukentlig minsteinntekt under fiske, i tilfelle dette helt eller delvis slår feil (minstelottordningen).

Garantikassen skal videre gjennomføre en ordning med dagpenger (ukepenger) under arbeidsledighet i forbindelse med fiske og gjennomføre en ferieordning for fiskere. Den administrerer også en tilskuddsordning for drift av egnesentraler og for refusjon av CO 2 -avgiftmineralolje. Garantikassen er også regnskapsfører for fondet i pensjonstrygden for fiskere.

Garantikassen er lokalisert til Trondheim. Minstelottordningen finansieres ved en nærmere fastsatt andel av en utførselsavgift på fisk og fiskevarer og ved avsetninger over støtteavtalen mellom Norges Fiskarlag og staten. Dagpengeordningen finansieres ved bevilgninger over trygdebudsjettet. I 2019 utbetalte Garantikassen totalt til samtlige ordninger 832 millioner kroner.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg