Faktaboks

Gabriel Anrep

Johan Gabriel Anrep

Født
4. desember 1821, Lekeberga, Örebro län, Sverige
Død
12. mars 1907, Stockholm, Sverige
Gabriel Anrep, cirka 1900
Gabriel Anrep, cirka 1900
Av /𝒲.

Gabriel Anrep var en svensk genealog, som regnes som grunnleggeren av moderne svensk genealogisk forskning.

Anrep var opprinnelig tiltenkt til å overta slektsgården Lekeberga, omkring ti kilometer vest for Örebro, men etter farens død måtte gården selges, og Anrep flyttet til Stockholm, der han i noen år arbeidet som kontoransatt i politiet. Fra 1857 konsentrerte han seg om slektsforskning og særlig undersøkelser av den svenske adelen. Som genealog var han selvlært, men hans arbeider er preget av grundige og samvittighetsfulle studier.

I årene mellom 1854 og 1904 utga Anrep totalt 27 bind av Sveriges Ridderskaps och Adels Kalender, en serie som fortsatt utkommer med nye utgaver (siden 1950 utgitt av Riddarhusdirektionen). Fra 1858 til 1864 utkom firebindsverket Svenska adelns ättar-taflor, og mellom 1871 og 1875 trebindsverket Svenska slägtboken, som inneholder stamtavler over et hundretalls ikkeadelige slekter.

Anreps arbeider, særlig Svenska adelns ättar-taflor, har vært kritisert for manglende kildekritikk, men forutsetningen for at han fikk anvende Riddarhusets genealogiske materiale til sine utgivelser om svensk adel, var at han skulle gjengi disse kildene ordrett. Anrep hadde selv avvist mye av det eldste materialet som mytisk, og i sine fyldige og til dels skarpt formulerte fotnoter ga han uttrykk for sine innvendinger. Hans arbeid med svensk adelsgenealogi ble videreført av Gustaf Elgenstierna i dennes nibindsverk Den introducerade svenska adels ättartavlor.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg