Faktaboks

Gustaf Elgenstierna

Gustaf Magnus Elgenstierna

Født
1871
Død
1948
Gustaf Elgenstierna, cirka 1920
Gustaf Elgenstierna, cirka 1920
Av /𝒲.

Gustaf Elgenstierna var en svensk posttjenestemann, genealog og personalhistoriker. Han regnes som en av 1900-tallets dyktigste og mest produktive svenske slektsforskere, som etter hvert kom til å konsentrere seg om adelsgenealogi.

Elgenstierna tok studentexamen i 1891, men gikk allerede året etter inn i det svenske postverket, hvor han fra 1915 til 1937 arbeidet i Generalpoststyrelsen, fra 1928 som ansvarlig for etatens arkiv og bibliotek. Som slektsforsker var han autodidakt, men hans arbeider er i stor grad kjennetegnet av en vitenskapelig tilnærming, med solid metodisk grep og systematisk kildekritikk.

Elgenstierna tok initiativet til og var redaktør for årboken Svenska släktkalendern, som utkom i 13 bind i årene 1911–1942. Han var også redaktør for Sveriges Ridderskap och Adels kalender fra 1939 til sin død. Hans hovedverk er imidlertid Den introducerade svenska adelns ättartavlor, som utkom i ni bind i årene 1925–1936. Serien, som var en videreføring og utvidelse av Gabriel Anreps firebindsverk Svenska adels ättartaflor fra omkring 1860, har vært gjenstand for kritikk, blant annet for svak kildekritikk i forhold til verkets forelegg, Riddarhusets offisielle adelsgenealogier, men inneholder likevel mye ny forskning og viktig referansemateriale gjennom et omfattende noteapparat. Verket ble nyutgitt i faksimile i 1999, og to supplementbind utkom i 2008.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg