Faktaboks

G. E. Moore
George Edward Moore, Bill Moore
Uttale
mˈu:ə
Født
4. november 1873, London, Storbritannia
Død
24. oktober 1958, Cambridge, Storbritannia
George Edward Moore
George Edward Moore var en forgrunnsfigur i moderne analytisk filosofi. Han var også en viktig moralfilosof.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

G. E. Moore var en britisk filosof som var en forgrunnsfigur i moderne analytisk filosofi. Han samarbeidet med sin venn og kollega Bertrand Russell.

Karriere

Moore var professor i Cambridge i 1925–1939 og hovedredaktør for Mind i 1921–1947.

Filosofi

Moores viktigste erkjennelsesteoretiske arbeider er samlet i Philosophical Studies (1922), deriblant artikkelen Refutation of Idealism (1903). Sentrale tekster er også utgitt i Selected Writings (1993). Han var en skarp begrepsanalytiker. Et gjennomgående trekk i hans filosofi er påberopelsen av «den sunne fornuft» (common sense) til å avgjøre filosofiske stridsspørsmål (A Defence of Common Sense, 1925). I artikkelen Proof of the External World (1939) har Moore på en enkel måte søkt å motbevise påstanden om at det ikke finnes materielle gjenstander.

Moore har også vært viktig som moralfilosof med verkene Principia Ethica (1903) og Ethics (1912, norsk oversettelse 1964). Her er han mest kjent for sin teori om at ordet «god» står for en enkel, udefinerbar egenskap, og for den derav følgende læren om «den naturalistiske feilslutning» (the naturalistic fallacy) som man begår om man antar at «godt» står for en naturalistisk egenskap, for eksempel evnen til å fremkalle lystfølelser.

Familie

George Edward Moore var bror av lyrikeren Thomas Sturge Moore.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Baldwin, Thomas: G.E. Moore, 1990
  • Hutchinson, Brian: G.E. Moore's ethical theory, 2001

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg