Faktaboks

Frøydis Ree Wekre
Født
31. juli 1941, Oslo

Frøydis Ree Wekre er en norsk hornist.

Bakgrunn

Etter først å ha studert klaver og fiolin begynte hun å spille valthorn som syttenåring. Hun ble fascinert av selve klangen i instrumentet, men hun så også en utfordring rent spilleteknisk fordi horn ble regnet som vanskelig å spille. Dessuten ble ikke instrumentet på denne tiden oppfattet som et instrument som passet for kvinner, noe hun så på som en utfordring. Det er også viktig å få med seg at hornet, som instrument, gir assosiasjoner til tysk, romantisk musikk. Etter studier i Norge med Rolf Antonsen og Ivar Bratlie, studerte Wekre videre med Wilhelm Lanzky-Otto og Vitalij Bujanovskij.

Karriere

Wekre debuterte som solist med Filharmonisk Selskaps Orkester, i dag Oslo-Filharmonien, ved Unge Talenter i 1961. Hun var ansatt ved Den Norske Opera i 1960–1961, og så i Filharmonisk Selskaps Orkester fra 1961, der hun var alternerende solohornist fra 1965 frem til 1991.

Hun har vært tilknyttet Norges musikkhøgskole som amanuensis fra 1973, som førsteamanuensis fra 1984 og professor i horn og kammermusikk fra 1991. Hun har i tillegg vært ansatt ved Musikhøgskolan i Göteborg og ved California Institute of the Arts. Wekre har bidratt som pedagog og gitt mesterklasser både i Europa og Nord-Amerika. I forlengelsen av dette har hun også vært jurymedlem ved internasjonale solist- og kammermusikk-konkurranser. Hun er en ivrig kammermusiker og har vært medlem av Oslo Blåsekvintett og Norske Kammersolister.

I tillegg har Wekre som foreleser og gjennom skriftlige publikasjoner bidratt til en øket forståelse av instrumentet sitt. Et eksempel er boken Thoughts on playing the Horn Well (1994) der hun blant annet skriver om hvordan man skal øve, tenke over pusteteknikk, intonere og å lære stykker utenat. Boken Collected Writings (2020) er en samling utvalgte artikler om musikk og teknikk, pedagogikk og offentlige ytringer i tillegg til flere andre emner.

Wekre har bidratt til utvidelsen av repertoaret for horn ved å ha bestilt, blitt tilegnet eller uroppført cirka 40 verker av amerikanske og norske komponister, blant andre Trygve Madsen og Wolfgang Plagge.

Utgivelser (utvalg)

  • Corno di Norvegia (Simax, 1999), Hornkonserter av Wolfgang Plagge, Knut Nystedt og Trygve Madsen. Trondheim Symfoniorkester, Ole Kristian Ruud, dirigent
  • Ceros (2L, 2005), Verker av Sigurd Berge, Wolfgang Plagge, Trygve Madsen, Johan Kvandal og Andrea Clearfield.

Utmerkelser

  • Prinsesse Astrids Musikkpris, (1965), tredjepris samme med hornisten Bjørn Fosdal
  • Lindemanprisen (1987)
  • Gammlengprisen (1990)
  • Æresmedlem, som første kvinne, i International Horn Society (1994)
  • Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden (2023).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg