Frøbjerg Bavnehøj er det høyeste punktet på Fyn i Danmark, 131 meter over havet. Det ligger ved ved landsbyen Frøbjerg, vest for Tommerup. Fra toppen er det vid utsikt mot Brændholt Bjerg i øst, Vissenbjerg i nord, Lillebælt og mot Jylland. Frøbjerg Bavnehøj er en del av et hesteskoformet istidslandskap som i tillegg dannes av Brændholt Bjerg, Dyred Banke og Vissenbjerg. Frøbjerg Bavnehøj ble fredet 8. februar 1947.

I perioden 1912-1960 dannet stedet rammen rundt mange folkemøter, grunnlovsfester, gymnastikk- og håndballstevner.

Årlig arrangeres et populært festspill, Frøbjerg Festspil, hovedsakelig med lokale, frivillige krefter som samler opp mot 25 000 tilskuere.

Minnesteiner

Det er reist mange minnesteiner på Frøbjerg Bavnehøj:

  • Minnestein over kvinnenes stemmerett, gitt i Grunnloven av 1915, reist i 1918.
  • Gjenforeningssten til minne om Syd-Jyllands gjenforeningen med moderlandet, avduket 5. juni 1922 ved høytidelige taler av redaktør Anders Lebeck, meierist og folketingsmann Johannes Kyed og forstander Peder Jacobsen Skriver. Stenen er utformet som en av de gamle timilsstenene langs landeveien, utsmykket med det sønderjyske våpenskjold og årstallene 1864–1920.
  • Minnestein i anledning 150-årsjubileet for stavnsbåndets opphevelse, reist i 1939. Stavnsbåndet var en forpliktelse nedfelt i loven om å bli på sitt fødested, og gjaldt i Danmark i årene 1733-88. Stavnsbåndet bandt bøndene innenfor visse aldersklasser; opprinnelig 14-36 år, senere 4-40 år, til hjemstedet.
  • Minnestein over Anders Jensen Rud, Fyns første folkevalgte biskop, reist i 1948.
  • Minnestein over Johannes Kyed og J.J. Vest, to av Bavnehøjselskabets stiftere.
  • Minnestein over Grunnlovens 150 års-jubileum, reist i 1999.
  • Minnelund for okkupasjonstidens ofre fra Fyns Stift, reist i 1954. På frigjøringsdagen den 5. mai gjennomfører Komitéen for Mindelunden hvert år en minnehøytidelighet. Komiteen består blant annet av representanter for Frihedskampens Veteraner og Frihedskampens Erhvervshemmede.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg