Folda

Folda er en fjord i Salten i Nordland, nord for Bodø. Folda og dens armer ligger i kommunene Bodø, Sørfold og Steigen.

Folda skjærer seg fra Vestfjorden inn i landet mot øst, mellom Kjerringøyhalvøya og øyene i Karlsøyvær i Bodø kommune i sør og Leirangerhalvøya i Steigen kommune i nord. Like innenfor fjordmunningen ligger Hjartøya. Sør for fjordens ytre del som er strekningen mellom fastlandet på Kjerringøy og øyene i Karlsøyvær, kalles Karlsøyfjorden. Her er fjorden dypest, 540 meter.

Folda deler seg ved Hjartøya i to fjordarmer, Nordfolda mot nordøst og Sørfolda mot sørøst. Begge disse deler seg igjen i en rekke armer. Samlet avstand fra munningen av Folda ved Bremneset ytterst på Leirangerhalvøya til botnen av Nordfolda i Sildhopen innerst i Mørsvikfjorden er 62 km. Til botnen av Sørfolda (Sørfjordmo innerst i Leirfjorden) er den 57 km. Ved delet mellom Nordfolda og Sørfolda fører Sagfjorden 13 km østover til Sagfjordbotn.

Navnet

Fold ble i norrønt brukt nesten som fellesnavn i betydningen fjord; samme ord som fold, slette på land. Navnet betyr egentlig 'den brede fjorden'.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg