Festdrakter fra Trøndelag
.
Festdrakt fra Trøndelag
.

Firmaet Trønder Design, ved Inger Grefstad, utviklet en serie festdrakter for kvinner, med navnene Trønderstakken, Rosedrakten og Orkidé festdrakt/brudedrakt. Stakkene ble laget i ullstoff, i svart, hvitt og rødt, med mange materialer og fargekombinasjoner på dekorelementene. Skjortene ble laget i hvitt lin og terylene, eller ulleike farger av mønstervevde stoffer i bomull/viskose.

Faktaboks

Trønderstakken bestod av en selestakk med belte og lomme, skjorte og jakke eller kep. Rosedrakten bestod av stakk med liv, belte og lomme; skjorte, jakke, kep eller sjal. Orkidé festdrakt bestod av stakk, vest med høy krage, skjorte og kep eller sjal.

Det ble også designet eget sølv til draktene.

Samme designer utarbeidet også ei festdrakt for menn, med bukse og jakke i enten koksgrått, tynt ullstoff eller svart smokingstoff i ull. Foruten bukse og jakke bestod den av skjorte i hvitt lin eller terylene. og vest i flere stoffer og farger: blått, vinrødt og gyllent. Det ble designet ei egen sølvbrosje til herredrakta.

Disse draktene er ikke lenger i produksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg