FKB

Felles kartdatabase (FKB) er en samling datasett med noen av de mest detaljerte kartdataene i Norge. Dataeier for FKB-spesifikasjonen er Geovekst-samarbeidet representert ved Geovekst-forum.

FKB består av vektordata som egner seg for kartproduksjon og til bruk i saksbehandling, prosjektering og til geografiske analyser. Dataene er i stor grad konstruert på grunnlag av periodisk omløpsfotografering med fly, samt løpende ajourholdt gjennom saksbehandling og oppmåling. FKB-data er tilpasset bruk i målestokk 1:500 til 1:30 000.

Geovekst-samarbeidet

Etablering og distribusjon av dataene er sikret gjennom en avtale kalt Geovekst.

De sentrale Geovekst-partene er Statens kartverk, Statens vegvesen, energiforsyningen, kommunene, Telenor og landbruket. En viktig del av samarbeidet omfatter standardiserte metadata og spesifikasjoner for datasettene.

FKB-standarder

Det er spesifisert FKB-standarder (FKB-A, FKB-B, FKB-C og FKB-D) som skal dekke behovet for felles kartdatabase i ulike områdetyper.

Innhold og stedfestingsnøyaktighet til FKB varierer i de ulike standardene, med størst detaljering og stedfestingsnøyaktighet i A-standarden og minst i D-standarden. Enkelte av datasettene i FKB er koblet med og/eller avledet fra andre datasett. Datasettene i FKB er normalt leveransen i et Geovekst-prosjekt.

FKB forvaltes gjennom forvaltningssystemet Sentral felles kartdatabase (SFKB) der kartdata fra kommunene og andre parter blir direkte oppdatert i en sentral database i Kartverket. Kartdatabasen gir alle brukere tilgang til ferske og kvalitetssikrede data.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg