FIR-filter, (fork. for eng. Finite Impulse Response), betegnelse på en klasse digitale filtre med endelig impulsrespons. Et digitalt filter utfører en operasjon på et digitalt signal, inngangssignalet, og genererer en nytt digitalt signal, utgangssignalet. Se digitalt filter.

Et digitalt signal kan skrives som en sekvens av tall, der f.eks. x(n) betegner signalverdien på tidspunkt nummer n. Et FIR-filters funksjon kan beskrives ved en differensligning: y(n) = A0x(n) + A1x(n–1) + A2x(n–2) + ... + ANx(nN) der N er et heltall som kalles filterets orden, A0 – AN er filterets koeffisienter, y(n) er utgangssignalet ved tidspunkt n, x(n) er inngangssignalet ved samme tidspunkt, x(n–1) er inngangssignalet ett tidspunkt tidligere, x(n–2) er inngangssignalet to tidspunkt tidligere osv.

Utgangssignalet beregnes altså på grunnlag av inngangssignalet og de (N–1) foregående verdier på inngangssignalet. Et FIR-filter er alltid stabilt fordi verdier fra utgangen ikke inngår i beregningen. Med impulsresponsen til filteret mener vi den sekvensen vi får på utgangen når inngangssignalet er en sekvens der bare én verdi er forskjellig fra null.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.