FIR-filter

Artikkelstart

FIR-filter er en betegnelse på en klasse digitale filtre med endelig impulsrespons.

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for engelsk Finite Impulse Response

Beskrivelse

Et digitalt filter utfører en operasjon på et digitalt signal, inngangssignalet, og genererer en nytt digitalt signal, utgangssignalet.

Et digitalt signal kan skrives som en sekvens av tall, der for eksempel x(n) betegner signalverdien på tidspunkt nummer n. Et FIR-filters funksjon kan beskrives ved en differensligning: y(n) = A0x(n) + A1x(n–1) + A2x(n–2) + ... + ANx(nN) der N er et heltall som kalles filterets orden, A0 – AN er filterets koeffisienter, y(n) er utgangssignalet ved tidspunkt n, x(n) er inngangssignalet ved samme tidspunkt, x(n–1) er inngangssignalet ett tidspunkt tidligere, x(n–2) er inngangssignalet to tidspunkt tidligere og så videre.

Utgangssignalet beregnes altså på grunnlag av inngangssignalet og de (N–1) foregående verdiene på inngangssignalet. Et FIR-filter er alltid stabilt fordi verdier fra utgangen ikke inngår i beregningen. Med impulsresponsen til filteret mener vi den sekvensen vi får på utgangen når inngangssignalet er en sekvens der bare én verdi er forskjellig fra null.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg