FIR-filter

FIR-filter, (fork. for eng. Finite Impulse Response), betegnelse på en klasse digitale filtre med endelig impulsrespons. Et digitalt filter utfører en operasjon på et digitalt signal, inngangssignalet, og genererer en nytt digitalt signal, utgangssignalet. Se digitalt filter.

Et digitalt signal kan skrives som en sekvens av tall, der f.eks. x(n) betegner signalverdien på tidspunkt nummer n. Et FIR-filters funksjon kan beskrives ved en differensligning: y(n) = A0x(n) + A1x(n–1) + A2x(n–2) + ... + ANx(nN) der N er et heltall som kalles filterets orden, A0 – AN er filterets koeffisienter, y(n) er utgangssignalet ved tidspunkt n, x(n) er inngangssignalet ved samme tidspunkt, x(n–1) er inngangssignalet ett tidspunkt tidligere, x(n–2) er inngangssignalet to tidspunkt tidligere osv.

Utgangssignalet beregnes altså på grunnlag av inngangssignalet og de (N–1) foregående verdier på inngangssignalet. Et FIR-filter er alltid stabilt fordi verdier fra utgangen ikke inngår i beregningen. Med impulsresponsen til filteret mener vi den sekvensen vi får på utgangen når inngangssignalet er en sekvens der bare én verdi er forskjellig fra null.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg