Digitalt filter, enhet eller funksjon som ved hjelp av digital signalbehandling gir et påtrykt signal en frekvensavhengig dempning eller forsinkelse. Digital filtrering er en av de viktigste funksjonene innen digital signalbehandling og realiseres ofte som en del av et program i en datamaskin, men de kan også utformes som en egen enhet i form av en digital, elektronisk, integrert krets.

Digitale filtre kan gis vesentlig bedre egenskaper enn det som er mulig å oppnå med analoge elektroniske filtre. Det kan f.eks. fremstilles filtre med nøyaktig samme tidsforsinkelse ved alle frekvenser og filtre som automatisk kan endre sin egen overføringsfunksjon slik at de hele tiden virker best mulig ut fra gitte kriterier (se adaptivt filter).

Typer

Digitale filtre kan prinsipielt grupperes i to typer:

  • FIR (av engelsk Final Impulse Response)
  • IIR (av engelsk Infinite Impulse Response)

I FIR-filtre beregnes signalverdiene ut av filteret som en funksjon av nyeste og tidligere signalverdier på filterets inngang. I et IIR-filter er signalverdiene ut av filteret også en funksjon av tidligere utgangsverdier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg