Explorer 1

.
Lisens: fri

Explorer var en serie amerikanske vitenskapelige satellitter skutt opp av NASA. De samlet inn verdifull informasjon om kosmisk stråling, atmosfæretetthet, magnetiske feltstyrker, meteoroidetetthet og så videre.

Faktaboks

Uttale
explˈorer

Explorer 1 – USAs første satellitt

Denne satellitten var en del av det tidlige romprogrammet til USA, midt i romkappløpet med Sovjetunionen. Planen var at den skulle skytes opp med en Vanguard-rakett, men utviklingen av fikk store problemer og raketten ble ikke klar i tide. Derfor ble Explorer 1 den 31. januar 1958 skutt opp med en Juno 1-bærerakett. Den var USAs første vellykkede satellitt, og nummer tre i verden etter Sputnik 1 & 2. Den var designet, bygd og driftet av NASAs Jet Propulsion Laboratory. Satellitten veide ca. 14 kg, og oppdaget Jordens indre strålingsbelte. Instrumentene om bord var virksomme til 23. mai 1958. Satellitten brant opp i jordatmosfæren 31. mars 1970.

Explorer-navnet er blitt brukt på mange NASA-satellitter uten at bruken har vært konsekvent. Det er derfor stort spenn i satellittypene som bærer navnet Explorer.

Eksterne linker

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg