Faktaboks

Espen Klouman Høiner
Født
31. august 1981
Espen Klouman Høiner
Espen Klouman Høiner
Av .

Espen Klouman Høiner er en norsk skuespiller, regissør, forfatter og dramatiker som to ganger har vunnet Heddaprisen. Han fikk prisen som skuespiller i 2013, og som dramatiker i 2019.

Teaterarbeid

Espen Klouman Høiner er utdannet skuespiller ved Statens Teaterhøgskole. Han fikk første gang Heddaprisen i kategorien for beste mannlige birolle/medspiller for rollen som Biff Loman i Arthur Millers En handelsreisendes død, regissert av Runar Hodne, og for rollen som Ivar Zolen i Johan Falkberget/Harald Tusberg/Egil Monn-Iversens Bør Børson jr., i regi av Erlend Samnøen. Begge ble vist på Trøndelag Teater tidligere samme år. På samme teater har han også spilt Osvald i Ibsens Gjengangere (2012, i regi ved Kjersti Haugen) og tittelrollen i Peer Gynt (sistnevnte delt med Terje Strømdahl, 2013, i regi ved Marit Moum Aune). Han spilte i Moby Dick og i Arne Lygres Dager under i samme teaters Studioscenen-prosjekt i 2014, og i 2015 tolket han tittelrollen i Hamlet på teatret.

Han hadde dessuten roller i Tilbakekomstene av Fredrik Brattberg under Norsk Dramatikkfestival 2011 og i Forsøk på å beskrive det ugjennomtrengelige av Dag Solstad for Teater Ibsen (2011). Han har deltatt i forestillingene Wishful Beginnings (2016) og Manifest United (2018) med frigruppen Verk Produksjoner. Sammen med samboeren, scenograf og kostymedesigner Signe Becker, og musikeren og komponisten Camilla Barratt-Due, skapte han i 2018 forestillingen Vi, folket (premiere på Rosendal Teater). Espen Klouman-Høiner skrev teksten, regisserte og medvirket i forestillingen, og ble belønnet med Heddaprisen for beste scenetekst i 2019.

Film, TV og litteratur

Espen Klouman Høiner har blant annet medvirket i spillefilmene Bare Bea (2004), Reprise (2006), Switch (2007), En som deg (2012) og Hjelperytteren (2018). I TV-serien Kampen om tungtvannet (for NRK 2015) spilte han rollen som motstandsmannen Leif Tronstad.

Han bokdebuterte høsten 2011 med en novelle i samlingen 11 i 11.

Eksterne lenker:

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg