Espen Klouman Høiner

Faktaboks

Espen Klouman Høiner
Født
31. august 1981
Espen Klouman Høiner
Espen Klouman Høiner
Av .

Espen Klouman Høiner er en norsk skuespiller, regissør, forfatter og dramatiker som to ganger har vunnet Heddaprisen. Han fikk prisen som skuespiller i 2013, og som dramatiker i 2019.

Teaterarbeid

Espen Klouman Høiner er utdannet skuespiller ved Statens Teaterhøgskole. Han fikk første gang Heddaprisen i kategorien for beste mannlige birolle/medspiller for rollen som Biff Loman i Arthur Millers En handelsreisendes død, regissert av Runar Hodne, og for rollen som Ivar Zolen i Johan Falkberget/Harald Tusberg/Egil Monn-Iversens Bør Børson jr., i regi av Erlend Samnøen. Begge ble vist på Trøndelag Teater tidligere samme år. På samme teater har han også spilt Osvald i Ibsens Gjengangere (2012, i regi ved Kjersti Haugen) og tittelrollen i Peer Gynt (sistnevnte delt med Terje Strømdahl, 2013, i regi ved Marit Moum Aune). Han spilte i Moby Dick og i Arne Lygres Dager under i samme teaters Studioscenen-prosjekt i 2014, og i 2015 tolket han tittelrollen i Hamlet på teatret.

Han hadde dessuten roller i Tilbakekomstene av Fredrik Brattberg under Norsk Dramatikkfestival 2011 og i Forsøk på å beskrive det ugjennomtrengelige av Dag Solstad for Teater Ibsen (2011). Han har deltatt i forestillingene Wishful Beginnings (2016) og Manifest United (2018) med frigruppen Verk Produksjoner. Sammen med samboeren, scenograf og kostymedesigner Signe Becker, og musikeren og komponisten Camilla Barratt-Due, skapte han i 2018 forestillingen Vi, folket (premiere på Rosendal Teater). Espen Klouman-Høiner skrev teksten, regisserte og medvirket i forestillingen, og ble belønnet med Heddaprisen for beste scenetekst i 2019.

Film, TV og litteratur

Espen Klouman Høiner har blant annet medvirket i spillefilmene Bare Bea (2004), Reprise (2006), Switch (2007), En som deg (2012) og Hjelperytteren (2018). I TV-serien Kampen om tungtvannet (for NRK 2015) spilte han rollen som motstandsmannen Leif Tronstad.

Han bokdebuterte høsten 2011 med en novelle i samlingen 11 i 11.

Eksterne lenker:

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg