Jeff Kinney
Gyldendal.

En pingles dagbok er en serie komiske barnebøker skrevet og illustrert av den amerikanske forfatteren og tegneserieskaperen Jeff Kinney (født i 1971). Den første boka kom ut i 2007.

Faktaboks

Også kjent som

Diary of a Wimpy Kid (engelsk)

Hovedpersonen i serien er «pingla» Greg Heffley, som er 10–12 år gammel. Han har storebroren Rodrick, lillebroren Manny, foreldrene Susan og Frank og bestevennen Rowley.

Utgivelser

Historiene om Greg begynte som en tegneserieinternett i 2004. Den første boka ble utgitt i 2007, og den attende boka kom i 2023.

Den første norske oversettelsen kom i 2009. Siden har alle bøkene kommet på norsk, kort tid etter de amerikanske utgavene.

Det er laget fire filmer basert på bokserien. I de tre første filmene (2010–2012) spilte Zachary Gordon hovedrollen. I den fjerde filmen (2017) spilte Jason Drucker hovedrollen.

I tillegg til bøkene i hovedserien er det gitt ut flere tilleggsbøker. Noen handler om hvordan filmene ble laget, og av disse er ei bok utgitt på norsk: En pingles filmdagbok (2017). Den første boka som forteller historien fra vennen Rowleys synsvinkel, utkom i 2019: Rowleys dagbok. En supergod bestevenn.

Innhold

Bøkene skrives med førstepersons synsvinkel, med Greg som jeg-forteller. Han forteller om vanlige ting som skjer i hverdagene. Selv om hver bok foregår innenfor en avgrenset tid og sted med et overordnet tema, er bøkene episodiske, og de fleste kapitlene handler om frittstående enkelthendelser.

Greg forteller på en måte som kan kalles «Seinfeld for 8-åringer»: standup-monologer som skaper humor av å overdrive alt som gikk galt. Som regel går ting galt fordi de voksne ikke skjønner hva som er viktig, eller fordi noen av vennene til Greg misforstår og gjør noe dumt.

Noen ganger er det Greg og Rowley selv som misforstår og tabber seg ut. Da kan leseren le av hovedpersonene. Men som regel er Greg smartere enn de andre, og leseren kan være på hans parti når han er misfornøyd. Dette kan kalles vekslingen mellom det avslørende og det selvavslørende.

Bøkene inneholder også bad taste-humor av den typen som mange barn elsker og de fleste voksne misliker, slik som en gutt som kan lukte hvem i klassen som eier hvilke sure gymsokker.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg