Tom Gates

Den britiske illustratør og barnebokforfatter Liz Pichon sammen med sin egen tegning av Tom Gates
Liz Pichon.

Artikkelstart

Tom Gates er hovedpersonen i en serie barnebøker av den britiske forfatteren og illustratøren Liz Pichon (født 1963). Den første boka utkom i 2011, og den søttende boka kom i 2019.

Et karakteristisk trekk ved serien er at tekstbildet er brutt opp med snakkebobler, enkeltord i håndtegnede fonter og tegninger. Et annet karakteristisk trekk er at bøkene presenteres som Toms egen dagbok, og at handlingen skjer samtidig med at fortellingen skrives.

Jeg-forteller

Når serien begynner går Tom i femte klasse på Oakfield skole. Han bor sammen med foreldrene og søstersøstera Delia fire minutter fra skolen. Han har bestevennen Derek, og synes ofte de andre barna i klassen er dumme, rare eller irriterende.

Bøkene har den samme typen frustrert jeg-forteller som En pingles dagbok. Hovedpersonen er alene i en verden som verken forstår ham eller vil hjelpe ham. Tom synes det er noe rart med både foreldre, søsken, lærere og andre elever. Som regel er det flaks eller tilfeldigheter som har skylda hvis det går bra med planene til Tom. Ofte har han skylda selv hvis det ikke går bra.

Stil

Det er noen morsomme innslag og pinlige uhell i bøkene. Den viktigste komikken kommer av at forfatteren bruker tegningene og måten Tom forteller på, til å skape en komisk stemning.

Et annet trekk ved bøkene er at Tom hele tiden har en diskusjon med seg selv (og med leseren) om hvorfor det er lurest å være grei. Det kan vi kalle «en utforskning av balansepunktet mellom tilpasning og antisosial adferd».

Utgitt i 43 land

Bøkene utgis på norsk av Aschehoug forlag. Den første oversettelsen kom i 2015, og den femtende kom høsten 2020. Bøkene lå på norske bestselgerlister i årene fra 2015 til 2018.

Bøkene om Tom Gates er (per 2020) utgitt i 43 land.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg