Väinämöinen

Akseli Gallen-Kallela «Forsvaret av Sampo» (1896)
Av .

Artikkelstart

Väinämöinen er hovedpersonen i det finske eposet Kalevala, som ble samlet, skrevet og utgitt av Elias Lönnrot i 1835 og 1849. Den gamle vismannen Väinämöinen er til stede i de fleste delene av Kalevala, og han har ulike roller.

Flere ulike roller

Han er sønn av luftens jomfru Ilmatar og fødes på magisk vis i den første av Kalevalas 50 sanger. Han bistår deretter i skapelsen av verden.

Han er en elsker uten hell – ungpiken Aino drukner seg heller enn å bli gift med Väinämöinen.

Han er en kriger, og en kulturhelt som bringer ilden, båten og kantelen til sitt folk, og han er en trollmann som kan gjøre underverk med sine sanger. Han er også en sjaman som kan reise til dødsriket og tilbake.

I løpet av handlingen er han først i vennskaplig forbindelse med Louhi, herskerinnen over Pohjola, landet i nord; men etter at Väinämöinen og Lemminkäinen røver den magiske kvernen Sampo fra Pohjola, oppstår det fiendskap.

Røtter i gamle sagn

Väinämöinens rolle som mytologisk vismann eller som en av de gamle finske gudene er trolig gammel, det samme gjelder kvadene om ham. Han nevnes første gang av Mikael Agricola i 1551. Det er likevel usikkert om det har eksistert noen religiøs trospraksis viet til ham.

Malerier

Väinämöinen opptrer i flere av Akseli Gallen-Kallelas Kalevala-malerier:

  • Aino-triptyket som viser hans mislykkede frieri og Ainos selvmord
  • Forsvaret av Sampo, hvor han med flagrende skjegg og sverd i hånden slåss mot Louhi i form av en rovfugl om den magiske kvernen Sampo
  • Väinämöinens avskjed som skildrer scenen i den siste av sangene, hvor den gamle trollmannen forlater sitt land, og overlater det til den nye kongen, en jomfrusønn med tydelige Kristus-allusjoner.

Eksterne lenker

  • Kalevala, finlit.fi – Den finske litteraturselskapet (sv/en/fi)

Litteratur

  • Mikael Holmberg. Kampen om Sampo, historier fra Kalevala. Omnipax, 2006. ISBN 82-530-2857-1 (no)
  • Irma-Riitta Järvinen. Kalevala guide. Helsingfors, 2010. ISBN 978-952-222-193-3 (en)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg