Faktaboks

Elche
Elx
Uttale
ˈeltʃe
Dama de Elche
Dama de Elche

Elche er en by i Spania som ligger i den autonome regionen Valencia, 20 kilometer sørvest for Alicante. Innbyggertallet er 230 600 (2018).

Byen er omgitt av en stor daddelpalmeskog (El Palmeral), Europas eneste, og utfører dadler og palmeblad. Industrien fremstiller skotøy, keramikk og kunstgjødsel. Med sine hvite hus med flate tak har Elche et maurisk preg. 13.–15. august hvert år oppføres det religiøse stykket «El Misteri» i kirken Santa María. Stykket har bare mannlige skuespillere, og drakter, iscenesetting og musikk føres videre som tradisjon fra far til sønn.

En berømt, flerfarget steinskulptur fra 400-tallet fvt., kjent som La dama de Elche, ble funnet i nærheten i 1897. Senere fant man også mosaikker med latinske inskripsjoner i dette området i 1959.

Elche er av iberisk opprinnelse og ble senere gresk og romersk koloni, Îlici. Byen ble i 229 fvt. beleiret av Hamilkar Barkas, som døde her.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg