Elan Vital er en vestlig meditasjonsorganisasjon med røtter i hinduisme og sikhisme. etterfulgte den nyreligiøse bevegelsen Divine Light Mission, som ble oppløst i 1983. I motsetning til sin forgjenger, skal Elan Vital ikke representere noen bestemt filosofi, religion eller åndelig retning. Elan Vital bygger på læren til den indiske meditasjonslæreren Prem Rawat (også kjent som Maharaji).

Faktaboks

Også kjent som
Divine Light Mission

Lære

Med Elan Vital ønsket Rawat å endre strategi og profil for å nå ut til et bredere, vestlig publikum. De mer spesifikt hinduiske og religiøse elementene fra Divine Light Mission ble valgt bort. Bevegelsen opererer i dag ikke med noen forestilling om reinkarnasjon, etterlivet eller en guddom. Fokus ligger på hvordan enkeltindividet kan forstå sin sanne natur og leve et best mulig liv her og nå. Elan Vital kan dermed sies å være en både vestliggjort og sekularisert refortolkning av læren Divine Light Mission stod for.

Praksis

Elan Vitals hovedmålsetning er å hjelpe enkeltindividet til selverkjennelse og tilfredshet. Ifølge Elan Vital bør ethvert individ forsøke å forstå sitt sanne jeg; dette skal skape en følelse av velvære, glede og harmoni. Sentralt for å nå dette målet er meditasjon. I praksis har Elan Vital videreført meditasjonsteknikken som ble benyttet i Divine Light Mission. Meditasjonen består av fire sekvenser. I disse skal utøveren i tur og orden rette oppmerksomheten mot ulike kroppsdeler. Til forskjell fra tidligere er imidlertid det religiøse virkelighetsbildet skrellet bort, og det henvises til moderne psykologi og vitenskap. Selvrealiseringen tillegges likevel en eksistensiell mening. Fokuset på den individuelle, subjektive opplevelsen av eksistensen gjør at Elan Vital kan sies å tilby en form for praktisk mystikk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg