Prem Rawat

Faktaboks

Prem Rawat

Prem Pal Singh Rawat

Guru Maharaji

Født
1957

Prem Rawat er en indisk meditasjonslærer kjent for å ha stiftet organisasjonen Elan Vital (tidligere Divine Light Mission).

Prem Rawats lære søker å fremme indre fred gjennom fire meditasjonsteknikker eller kriyas som omtales som «Kunnskapen» (Knowledge). Tidligere gikk Prem Rawat under tittelen Guru Maharaji ('Storkonge') og var den religiøse lederen for Divine Light Mission. Etter 1983 oppgav Maharaji å være guru, og hans bevegelse mistet sitt religiøse særpreg og skiftet navn til Elan Vital. Ved å i økende grad tilpasse seg et sekulært verdensbilde reflekterer Prem Rawat og hans bevegelse et mønster som har preget flere meditasjonsbevegelser i Vesten.

Spredningen av læren skjer i dag ved hjelp av The Prem Rawat Foundation (opprettet i 2001) og medieportalen Timeless Today, som blant annet arrangerer fjernundervisningsseminar hvor Prem Rawat underviser i meditasjonsteknikkene via videoopptak. Tilgangen til grunnleggende materiale er åpent for alle, men tilgang til mer inngående informasjon og oppdateringer krever at man betaler for et abonnement.

The Prem Rawat Foundation driver også ulike bistandsprosjekter og holdningskampanjer for fred. Aktiviteten finansieres delvis av donasjoner fra Prem Rawats følgere, og delvis av inntektene fra den kommersielle aktiviteten tilknyttet fjernundervisningen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg