Divine Light Mission

Artikkelstart

Divine Light Mission var en hinduisk gurubevegelse som ble stiftet i 1960 av inderen Shri Hansji Maharaj (cirka 1890–1966). Da Maharaj døde i 1966 ble sønnen Prem Rawat (født 1957) erklært som sin fars etterfølger. Prem Rawat fikk tittelen Guru Maharaj Ji ('Ærværdige Lærer-Konge') og ble av tilhengerne sett på som en nestigning (avatar) av den høyeste guddommen og tilbedt som verdens frelser. Divine Light Mission hadde stor oppslutning i 1970-årene (i Norge fra 1971), men har siden hatt tilbakegang.

Faktaboks

Uttale
divˈain lait mˈiʃən
Også kjent som
DLM

Lære

Bevegelsens lære har mye til felles med bhakti, i det hengivenhet til Gud arter seg som hengivenhet til en avatar eller nedstigning. Når guruen kalles Jagadguru (verdenslærer) bukes en tittel som også Krishna innehar, og i et viktig ritual formidler guruen 'det guddommelige lys' ved hjelp av håndspåleggelse, som en gave. For øvrig brukes en egen meditasjonsteknikk for å realisere 'det guddommelige lys' i form av et 'indre lys' som skal erfares av dem som slutter seg til guruen.

Splittelse

Bevegelsen ble splittet i 1974 da Prem Rawat giftet seg med sin amerikanske sekretær og forårsaket konflikter i familien. Prem Rawat fortsatte som leder for Divine Light Mission i Vesten, mens broren Satpal, med sin mors støtte, ble leder for bevegelsen (Manav Dharam) i India. Prem Rawat selv ønsket ikke lenger å fremstå offentlig som verdens frelser. I 1983 opphørte den vestlige varianten av Divine Light Mission og ble etterfulgt av Elan Vital.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg