Divine Light Mission var en hinduisk gurubevegelse som ble stiftet i 1960 av inderen Shri Hansji Maharaj (cirka 1890–1966). Da Maharaj døde i 1966 ble sønnen Prem Rawat (født 1957) erklært som sin fars etterfølger. Prem Rawat fikk tittelen Guru Maharaj Ji ('Ærverdige Lærer-Konge') og ble av tilhengerne sett på som en nestigning (avatar) av den høyeste guddommen og tilbedt som verdens frelser. Divine Light Mission hadde stor oppslutning i 1970-årene (i Norge fra 1971), men har siden hatt tilbakegang.

Faktaboks

Uttale
divˈain lait mˈiʃən
Også kjent som
DLM

Lære

Bevegelsens lære har mye til felles med bhakti, i det hengivenhet til Gud arter seg som hengivenhet til en avatar eller nedstigning. Når guruen kalles Jagadguru (verdenslærer) bukes en tittel som også Krishna innehar, og i et viktig ritual formidler guruen 'det guddommelige lys' ved hjelp av håndspåleggelse, som en gave. For øvrig brukes en egen meditasjonsteknikk for å realisere 'det guddommelige lys' i form av et 'indre lys' som skal erfares av dem som slutter seg til guruen.

Splittelse

Bevegelsen ble splittet i 1974 da Prem Rawat giftet seg med sin amerikanske sekretær og forårsaket konflikter i familien. Prem Rawat fortsatte som leder for Divine Light Mission i Vesten, mens broren Satpal, med sin mors støtte, ble leder for bevegelsen (Manav Dharam) i India. Prem Rawat selv ønsket ikke lenger å fremstå offentlig som verdens frelser. I 1983 opphørte den vestlige varianten av Divine Light Mission og ble etterfulgt av Elan Vital.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg