Divine Light Mission, hinduisk gurubevegelse stiftet i 1960 av inderen Shri Hansji Maharaj (ca. 1890–1966). Ved dennes død ble sønnen Prem Rawat (f. 1957) erklært som sin fars etterfølger. Prem Rawat fikk tittelen Guru Maharaj Ji ('Ærværdige Lærer-Konge') og ble av tilhengerne sett på som en nestigning (avatar) av den høyeste guddommen og tilbedt som verdens frelser.

Bevegelsen ble splittet i 1974 da Prem Rawat giftet seg med sin amerikanske sekretær og forårsaket konflikter i familien. Prem Rawat fortsatte som leder for DLM i Vesten, mens broren Satpal, med sin mors støtte, ble leder for DLM (Manav Dharam) i India. Prem Rawat selv ønsket ikke lenger å fremstå offentlig som verdens frelser. I 1983 opphørte den vestlige varianten av DLM og ble etterfulgt av Elan Vital.

Bevegelsens lære har mye til felles med bhakti, i det hengivenhet til Gud arter seg som hengivenhet til en avatar eller nedstigning. Når guruen kalles Jagadguru (verdenslærer) bukes en tittel som også Krishna innehar, og i et viktig ritual formidler guruen 'det guddommelige lys' vha. håndspåleggelse, som en gave. For øvrig brukes en egen meditasjonsteknikk for å realisere 'det guddommelige lys' i form av et 'indre lys' som skal erfares av dem som slutter seg til guruen. DLM hadde stor oppslutning i 1970-årene (i Norge fra 1971), men har siden hatt tilbakegang.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.