Eero Koivistoinen

Faktaboks

Eero Koivistoinen
Født
13. januar 1946, Helsingfors, Finland

Artikkelstart

Eero Koivistonen er en finsk jazzmusiker, saksofonist, komponist, bandleder, dirigent og arrangør, og var en sentral del av den finske generasjonen med jazzmusikere som brøt igjennom på 60-tallet.

Koivistoinen studerte først klassisk fiolin som tenåring, og studerte deretter saksofon samt komposisjon ved Sibelius-akademiet og ved Berklee College of Music i Bosten. Under studietiden ved Sibelius-akademiet gjorde han seg også bemerket i Helsingfors sin voksende jazzscene. Hans første band, som også bestod av trommeslager Edward Vesala og bassist Pekka Sarmanto, var blant de første i Finland til å utforske mulighetene som lå innen avantgarde- og frijazz.

Koivistoinen har også eksperimentert med og inkorporert elementer i fra andre sjangre, blant annet rock og psykedelia som del av det finske rockebandet Blues Section på deres selvtitulerte album i fra 1967, samt på sin egen albumdebut som bandleder, Valtakunta fra 1968, en utgivelse som også hadde bidrag i fra Juhani Aaltonen. Mot slutten av 90-tallet og utover 2000-tallet viste han en stadig voksende interesse for ulike afrikanske musikktradisjoner, noe som blant annet resulterte i innspillingen Eero Koivistoinen & Senegalese Drums, utgitt i 2000.

Eero Koivistoinen er en av grunnleggerne av UMO Jazz Orchestra, som han også var kunstnerisk leder for i fra 1996 til 1998. I 1967 ble han den første til å motta Georgi-prisen av den finske jazzfederasjoen Suomen Jazzliitto. Koivistoinen har også komponert musikk for teater og ballett.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg