Juhani Aaltonen

Faktaboks

Juhani Aaltonen
Født
12. desember 1935, Kouvola, Finland

Artikkelstart

Juhani Aaltonen er en finsk jazzmusiker, saksofonist, fløytist og komponist. Sammen med blant andre Edward Vesala, som Aaltonen også har samarbeidet med flere ganger i løpet av sin karriere, var han en ledende skikkelse under fremveksten av finsk post-bop, avantgarde- og frijazz på slutten av 1960-tallet og utover i 1970-årene.

Bakgrunn

Aaltonen begynte å spille i profesjonell kapasitet i tjueårene, og studerte deretter ved Sibelius-akademiet i Helsingfors og ved Berklee College of Music i USA.

Karriere

Etter studietiden ble han sentral i det voksende jazzmiljøet i Helsingfors, og deltok på innspillinger som The Modern Sound of Finland med Esa Pethman fra 1965 og Eero Koivistoinens eksperimentelle jazzrockutgivelse Valtakunta (1968). Senere var han med i ensembler ledet av trommeslageren Edward Vesala, herunder Soulset og Edward Vesala Jazz Band, og medvirket etter hvert på en rekke av Vesalas utgivelser, inkludert i en triokonstellasjon sammen med Arild Andersen på kontrabass på Nana fra 1970. Aaltonen bidro senere på Andersens album Shimri (1977) og Green Shading Into Blue (1978).

I 1974 gav Aaltonen ut Etiquette, sin første utgivelse som leder. Han har spilt på flere av UMO Jazz Orchestras (av og til forkortet som UMO) innspillinger siden orkesterets oppstart i 1975, og han har i løpet av sin karriere også samarbeidet med en rekke fremtredende europeiske og amerikanske jazzmusikere, blant andre Peter Brötzmann, Peter Kowald, Reggie Workman, Andrew Cyrille, Thad Jones, Mel Lewis, Terje Rypdal og Tomasz Stanko.

Utvalgt diskografi

  • Hot Lotta med Peter Brötzmann, Peter Kowald og Edward Vesala (1973)
  • Etiquette (1974)
  • Springbird (1977)
  • Mother Tongue som leder for Juhani Aaltonen Trio (2003)
  • Reflections med Reggie Workman og Andrew Cyrille (2004)
  • Illusion Of a Ballad som leder for Juhani Aaltonen Trio (2006)
  • To Future Memories (2013)
  • Kirkastus med Iro Haarla (2015)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg