Faktaboks

Edward Witten
Uttale
wˈitən
Født
26. august 1951
Edward Witten.
.
Lisens: CC BY 2.0

Edward Witten er amerikansk fysiker og matematiker. Han er fra 1987 professor ved Institute for Advanced Study i Princeton, USA. Witten begynte å studere matematikk ved Princeton University i 1973, men gikk så over til fysikk. I 1976 tok han Ph.D. ved Princeton under veiledning av David Gross. Han har arbeida ved Harvard University og Oxford University.

Witten har særlig bidratt til å belyse samspillet mellom fysikk og matematikk. Ved å kombinere sin intuisjon innenfor fysikk med avanserte matematiske begrep har han kommet frem til nye resultater som igjen har dannet grunnlag for bevis konstruert av andre. Hans bidrag til fysikken er særlig basert på kvantefeltteori og har ofte relevans for elementærpartikkelfysikk og kosmologi, mens det innen matematikk ofte dreier seg om begreper av geometrisk og topologisk natur.

Witten regnes sammen med blant andre John Henry Schwartz og Michael Green som en av de fremste på strengeteori, og grunnleggeren av såkalt M-teori, en (foreløpig) teori som forener ulike strengteorier. Witten har fått mange priser for sin forskning. I 1990 delte han Fields' medalje med Vaughan Jones, Vladimir Drinfeld og Shigefumi Mori.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg