Faktaboks

Edessa

gresk: Έδεσσα Edessa

Uttale
ˈedessa

Edessa er en by i Makedonia regionen i Hellas. Byen ligger 80 kilometer nordvest for Thessaloniki. Kommunen har 26 336 innbyggere (2021). Handel, tekstilindustri og jordbruk er viktige næringsveier, med dyrking av blant annet kirsebær og fersken. Byen er sete for den metropolittiske biskopen av Edessa og Pella. Den ligger på det 320 meter høye Verniofjellet, og er særpreget for sine fossefall ned langs fjellsiden, som tiltrekker mange turister.

Antakelsen om at Edessa var beliggenheten for oldtidens Aigai, de makedonske kongenes hovedstad, ble utfordret i 1977 med oppdagelsen av de makedonske kongegravene i Vergina. I romersk tid var Edessa et stopp langs Via Egnatia, som forbandt Adriaterhavet med Egeerhavet. Byen ble kjempet om av bulgarere, bysantinere og serbere, og erobret av tyrkerne på 1400-tallet. Etter 500 år ble det innlemmet i Hellas i 1912 etter den første Balkankrigen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg