Eckerö er en en øy og kommune i Finland, i den nordvestlige delen av landskapet Åland, den er også Finlands vestligste kommune. Eckerö har 925 innbyggere i 2015 og et areal på 111 km2. Den største byen og kommunesenter er Storby med har broforbindelse til Mariehamn. Stedet omfatter hovedøya Eckerö og et par hundre mindre øyer. 90 % av innbyggerne er svensktalende.

Fra 1500-tallet til begynnelsen av 1900-tallet fikk den gamle postveien mellom Stockholm og Åbo over Eckerø og videre til St Petersburg, og oppgaven å ro posten over havet falt på bøndene langs ruten, samtidig som de måtte stille opp med hester, kost og losji. Postrotemuseet forteller om det strabasiøse livet. I dag arrangeres hver sommer en kapproing mellom Eckerö og Grisslehamn i Sverige til minne om fordums postgang.

Sommerturismen er en betydelig og velutviklet næringsvirksomhet med restauranter, kafeer, hoteller, campingplasser og sommerhus. Mange badestrender er svært barnevennlige og det finnes flere museer.

Eckerö har fergeforbindelse til Sverige og flyforbindelse fra Mariehamn til Helsingfors, Åbo og Stockholm.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg