EUs bankunion er en obligatorisk ordning for eurosonens medlemsland. Alle banker ble fra november 2014 underkastet Den europeiske sentralbankens (ECBs) oversyn etter felles regler for hele EU. Dette har medført at ECB har fått en sentral rolle ovenfor nasjonale sentralbanker med hensyn til å legge felles føringer.

Tidligere hadde ECB en mer rådgivende rolle ovenfor medlemslandenes sentralbanker. En grunn til at ECB fikk økt makt, var finanskrisen i 2008. Svaret på finanskrisen var å tillegge ECB flere oppgaver, og at banken kunne gripe direkte inn i medlemslandenes sentralbanker. Slik sett fikk ECB i realiteten rollen som EUs sentralbank.

Bankunionen inkluderer også en redningsløsning for banker som kommer i vanskeligheter. EUs medlemsland utenfor eurosonen kan delta på frivillig basis. Bankunionen har tre hovedkomponenter: en regelbok, en oversynsordning og en redningsordning.

Norge deltar ikke i bankunionen og anser den ikke EØS-relevant.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg