CEPT

Motivet for Europamerkene utgitt 19. september 1960 var et romersk postvognhjul med 19 eker som symboliserte medlemslandene. Til høyde et av CEPT-merkene utgitt 14. september 1963, designet av den norske kunstneren Arne E. Holm.

Artikkelstart

CEPT er en europeisk post- og teleforening.

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for fransk Conférence Européenne des Administrations des Postes et des Télécommunications

CEPT ble stiftet i 1959 for å fremme samarbeidet mellom post- og teleadministrasjonene i de vesteuropeiske landene. Aktivitetene omfattet samarbeid om kommersielle, operasjonelle, regulatoriske og tekniske standardiseringsspørsmål.

Fra 1993 da de nasjonale postverkene dannet sin egen organisasjon, PostEurop, kunne CEPT konsentrere seg mer om telekommunikasjon, men de postale regulatoriske forholdene behandles fortsatt i CEPT i en egen seksjon kalt CERP (Comité européen de réglementation postale).

Per 2018 har CEPT 48 medlemsland. Foreningens sekretariat går på omgang mellom medlemslandene.

Historie

Et europeisk postsamarbeid startet i 1956 uten at Norge deltok aktivt. 26. juni 1959 ble samarbeidet formalisert ved dannelsen av Den europeiske konferansen for post- og telekommunikasjonsadministrasjoner – CEPT. 19 land sluttet seg til, deriblant Norge, og de opprinnelige medlemmene var monopolholdende post- og telekommunikasjons-administrasjoner. Senere sluttet flere land seg til.

Som et synlig tegn på samarbeidet, ble det enighet om felles frimerkeutgivelser, og de første kom i 1960. Fram til 1992 kom 24 slike fellesutgivelser, senere overtok PostEurop dette koordineringsarbeidet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg