Faktaboks

Dunlop
Uttale
dˈʌnlåp rˈʌbə –

Dunlop Rubber Company er et tidligere britisk gummivarekonsern som blant annet produserte sykkel- og bildekk. Det ble grunnlagt i 1889 av John Boyd Dunlop for produksjon av luftfylte sykkeldekk, og bildekkproduksjonen begynte i 1906.

I 1999 overtok Goodyear Tire & Rubber Company Dunlop-virksomhetene til Sumitomo i Europa og Nord-Amerika. Varemerket Dunlop eksisterer fortsatt.

Gummidekk

Konsernet produserte gummidekk under varemerket Dunlop, samt gummibaserte deler til blant annet fly- og bilindustri og sportsutstyr. Inntil 1981 eide konsernet store gummiplantasjer i Malaysia. I årene 1971–1981 hadde Dunlop og italienske Pirelli innbyrdes eierskap og samarbeid innen forskning og utvikling i Dunlop Pirelli Union.

I preioden 1982–1986 ble Dunlops produksjon og markedsføring av bildekk overtatt av japanske Sumitomo Rubber, mens resten av virksomheten gikk inn i det britiske industrikonglomeratet BTR.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg