Faktaboks

Dudley
Uttale
dˈʌdli

Dudley er en bykommune og fylke i Storbritannia, England, Worcestershire, 12 kilometer nordvest for Birmingham. Dudley har 312 925 innbyggere ved folketellingen i 2011 og et areal på 98 kvadratkilometer.

Bykommunen er delt av åskammen Sedgley-Northfield. I sør og vest ligger det fruktbare landskapet omkring elven Severn, og ved sideleven Stour ligger byene Stourbridge og Halesowen. Nord og øst for åskammen ligger det industrielle Black Country-området.

Kull og jernmalm ble utvunnet i området allerede i middelalderen, men det var først med den industrielle revolusjon på 1700-tallet at utnyttelsen av ressursene skjøt fart. Kombinert med en stor utbygging av kanaler og økte kommunikasjonsmuligheter økte antallet masovner, hvis betydelige forurensing ga området navnet Black Country. Kullgruvedriften var helt opphørt ved slutten av den 20. århundre.

Dudley har fortsatt betydelig metall- og maskinindustri, mens andre næringer inkluderer produksjon av plast-, tekstil- og elektronikkprodukter og kjemikalier.

Dudley Castle Hill har ruiner etter saksiske og normanniske festninger, og der Dudley Castle fra 1500-tallet fortsatt dominerer bybildet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg