Plakat for 1920-filmen

Dr. Jekyll og Mr. Hyde er en kortroman av Robert Louis Stevenson utgitt i 1886. Dr. Jekyll, som er en høyt ansett lege, eksperimenterer med å atskille de gode og onde karakterelementene i sin egen personlighet, og oppnår å inkarnere sine mest djevelske instinkter i en skikkelse han kaller Mr. Hyde. I denne skikkelsen begår han så de verste forbrytelser. Uttrykket «Dr. Jekyll og Mr. Hyde» har gått inn i dagligtalen som betegnelse for en spaltet personlighet.

Faktaboks

Uttale
– dʒˈekil – haid
Forfatter
1660

Romanen har vært jevnlig filmatisert fra stumfilmtiden og fremover, blant annet ble John Barrymore populær i en versjon fra 1920. De to mest kjente av de tidlige filmportrettene av Jekyll/Hyde er ved Fredric March (1931; som vant Oscar-pris) i regi av Rouben Mamoulian, og ved Spencer Tracy (1941) i regi av Victor Fleming.

I Jean Renoirs versjon, Le Testament du Dr. Cordelier (1961), gjør Jean-Louis Barrault en inspirert prestasjon.

Michael Caine spiller Dr. Jekyll i David Wickes film fra 1990, med Joss Ackland og Cheryl Ladd i andre roller.

Av de nyeste produksjonene er en fjernsynsserie fra 2015 og en film fra 2017. I den siste velger regissør B. Luciano Barsuglia å bruke to ulike skuespillere for Dr. Jekyll (Shaun Paul Piccinino) og Mr. Hyde (Gianni Capaldi), der de ofte ellers blir spilt av den samme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg