Dr. Jekyll og Mr. Hyde

Artikkelstart

Dr. Jekyll og Mr. Hyde er en kortroman av Robert Louis Stevenson utgitt i 1886. Dr. Jekyll, som er en høyt ansett lege, eksperimenterer med å atskille de gode og onde karakterelementene i sin egen personlighet, og oppnår å inkarnere sine mest djevelske instinkter i en skikkelse han kaller Mr. Hyde. I denne skikkelsen begår han så de verste forbrytelser. Uttrykket «Dr. Jekyll og Mr. Hyde» har gått inn i dagligtalen som betegnelse for en spaltet personlighet.

Faktaboks

Uttale
– dʒˈekil – haid

Romanen har vært jevnlig filmatisert fra stumfilmtiden og fremover, blant annet ble John Barrymore populær i en versjon fra 1920. De to mest kjente av de tidlige filmportrettene av Jekyll/Hyde er ved Fredric March (1931; som vant Oscar-pris) i regi av Rouben Mamoulian, og ved Spencer Tracy (1941) i regi av Victor Fleming.

I Jean Renoirs versjon, Le Testament du Dr. Cordelier (1961), gjør Jean-Louis Barrault en inspirert prestasjon.

Michael Caine spiller Dr. Jekyll i David Wickes film fra 1990, med Joss Ackland og Cheryl Ladd i andre roller.

Av de nyeste produksjonene er en fjernsynsserie fra 2015 og en film fra 2017. I den siste velger regissør B. Luciano Barsuglia å bruke to ulike skuespillere for Dr. Jekyll (Shaun Paul Piccinino) og Mr. Hyde (Gianni Capaldi), der de ofte ellers blir spilt av den samme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg