Jean-Louis Barrault var fransk skuespiller, regissør, pantomimekunstner og teaterleder.

Barrault debuterte i 1931 og slo i 1939 gjennom som skuespiller og instruktør med sin egen dramatisering av Knut Hamsuns Sult på teateret Atelier. Fra 1940 var han ved Comédie Française, hvor han kom til å innta en ledende stilling. Fra 1946 ledet han sammen med sin kone, skuespilleren Madeleine Renaud, Théâtre Marigny og gjorde det til Paris' førende avantgardescene. Han førte linjen fra Gaston Baty, Louis Jouvet, Charles Dullin og Georges Pitoëff videre. Blant hans fremste forestillinger var William Shakespeares Hamlet i André Gides bearbeidelse, klassikeroppførelser av Molière og Marivaux, og moderne eksperimenter som dramatiseringene av Franz Kafkas Prosessen og Albert Camus' Pesten.

Barrault tok koreografien sterkt i bruk i sine iscenesettelser og gav spillet tydelige trekk fra den gamle pantomime. Fra 1959 til -68 var han sjef for Théâtre de France (det annet Théâtre Français i Odéon). Her spente hans innsats som skuespiller og instruktør fra en moderne klassiker som Paul Claudel (Silkeskoen) til absurdistene Samuel Beckett og Eugène Ionesco (Glade dager, Luftgjengeren). I 1968 støttet han studentopptøyene og måtte gå av som teatersjef. Senere ledet han og hans hustru eksperimentscener i brytehallen Salle Wagram, den nedlagte jernbanestasjonen Gare d'Orsay, og fra 1980 i Palais de Glace, en skøytestadion nær Champs-Élysées.

Barrault filmdebuterte i 1935, og huskes best for sine roller i Marcel Carnés Drôle de Drame (1937) og Les enfants de Paradis (Paradisets barn, 1945). Karakterroller i bl.a. Marcel Ophüls' La Ronde (Kjærlighetskarusellen, 1950), Jean Renoirs Le Testament du docteur Cordelier (1961; som Dr. Jekyll/Mr. Hyde) og Ettore Scolas La nuit de Varennes (Natten i Varennes, 1981; som forfatteren Restif de la Bretonne).

I 1972 gav han ut selvbiografien Souvenirs pour demain.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.