Doku (Doka) Khamatovitsj Umarov er en islamistisk, tsjetsjensk terrorist, som har påtatt seg ansvaret for en rekke terroraksjoner i Russland.  Blant disse er bombeangrepet på Moskva-Petersburgekspressen i 2009, der 28 mennesker ble drept. Videre står hans gruppe bak bombesprengningen Moskva-metroen 2010, der 41 mennesker ble drept. Likeledes har han påtatt seg ansvaret for terrorangrepet  mot Domodedovo-flyplassen i 2011, der 37 menneskeliv gikk tapt. I juni 2013 oppfordret Umarov tilhengerne sine om å «bruke maksimal kraft» for å hindre vinter-OL i Sotsji å gå av stabelen i 2014.

I 2010 kom Umarov på CIA’s liste over internasjonale terrorister, og i 2011 satt FN’s Sikkerhetsråd ham opp på lista over internasjonale terrorister med forbindelser til al-Qaida.

Umarov er ingeniør med spesialisering innen oljeinstallasjoner. Han deltok både i den første (1994-1996) og i den andre tsjetjsenske krigen (1999-2009) på opprørernes side og innehadde ledende posisjoner både politisk og militært. I den selverklærte opprørsrepublikken «Den tsjetsjenske republikk Itsjkeria» overtok han presidentposten i 2006. I 2007 opprettet han «Kaukasus-Emiratet», som dekker hele Nord-Kaukasus. Dette må sies å være en virtuell statsdannelse uten fysisk kontroll over noe territorium, men med et omfattende nettverk av terrorister og støttespillere. Ikke bare Russland, men også USA regner «Kaukasus-Emiratet» som en terroristorganisasjon. Umarov er Russlands mest ettersøkte forbryter, og USA’s regjering har utlovet fem millioner US-dollar for opplysninger som kan føre til at han blir pågrepet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.