Doka Umarov

Faktaboks

Doka Umarov

Dokka Umarov

arabisk Dokka Abu Usman

russisk Doku Khamatovitsj Umarov

Uttale

D’oku Kham’atovitsj Um’arov

Født
13. april 1964, Kharsenoj, den tsjetsjensk-ingusjetiske autonome krets, Sovjetunionen (nå Tsjetsjenia, Russland)
Død
7. september 2013

Artikkelstart

Doka Umarov var en tsjetsjensk islamistisk terrorist. Han påtok seg ansvaret for en rekke terroraksjoner i Russland mellom 2009 og 2011.

Umarov var ingeniør med spesialisering innen oljeinstallasjoner. Han deltok både i den første (1994–1996) og i den andre tsjetsjenske krigen (1999–2009) på opprørernes side og innehadde ledende posisjoner både politisk og militært. I den selverklærte opprørsrepublikken «Den tsjetsjenske republikk Itsjkeria» overtok han presidentposten i 2006. I 2007 opprettet han «Kaukasus-Emiratet», som dekker hele Nord-Kaukasus. Dette må sies å være en virtuell statsdannelse uten fysisk kontroll over noe territorium, men med et omfattende nettverk av terrorister og støttespillere. Ikke bare Russland, men også USA regner «Kaukasus-Emiratet» som en terroristorganisasjon. Umarov var lenge Russlands mest ettersøkte forbryter, og USAs regjering utlovet fem millioner US-dollar for opplysninger som kunne føre til at han ble pågrepet.

I 2010 kom Umarov på CIAs liste over internasjonale terrorister, og i 2011 satt FNs Sikkerhetsråd ham opp på lista over internasjonale terrorister med forbindelser til al-Qaida.

Blant terrorangrepene Umarov påtok seg ansvaret for er bombeangrepet på Moskva-Petersburgekspressen i 2009, der 28 mennesker ble drept. Videre står hans gruppe bak bombesprengningen Moskva-metroen i 2010, der 41 mennesker ble drept. Likeledes påtok han seg ansvaret for terrorangrepet mot Domodedovo-flyplassen i 2011, der 37 menneskeliv gikk tapt. I juni 2013 oppfordret Umarov tilhengerne sine om å «bruke maksimal kraft» for å hindre vinter-OL i Sotsji å gå av stabelen i 2014.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg