Doka Umarov

Faktaboks

Doka Umarov

Dok’a Kham’atovitsj Um’arov

Uttale

D’oku  Kham’atovitsj Um’arov

Født
1964, landsbyen Kharsenoj, i den daværende tsjetsjensk-ingusjetiske autonome krets

Doku (Doka) Khamatovitsj Umarov er en islamistisk, tsjetsjensk terrorist, som har påtatt seg ansvaret for en rekke terroraksjoner i Russland. Blant disse er bombeangrepet på Moskva-Petersburgekspressen i 2009, der 28 mennesker ble drept. Videre står hans gruppe bak bombesprengningen Moskva-metroen 2010, der 41 mennesker ble drept. Likeledes har han påtatt seg ansvaret for terrorangrepet mot Domodedovo-flyplassen i 2011, der 37 menneskeliv gikk tapt. I juni 2013 oppfordret Umarov tilhengerne sine om å «bruke maksimal kraft» for å hindre vinter-OL i Sotsji å gå av stabelen i 2014.

I 2010 kom Umarov på CIA’s liste over internasjonale terrorister, og i 2011 satt FN’s Sikkerhetsråd ham opp på lista over internasjonale terrorister med forbindelser til al-Qaida.

Umarov er ingeniør med spesialisering innen oljeinstallasjoner. Han deltok både i den første (1994-1996) og i den andre tsjetjsenske krigen (1999-2009) på opprørernes side og innehadde ledende posisjoner både politisk og militært. I den selverklærte opprørsrepublikken «Den tsjetsjenske republikk Itsjkeria» overtok han presidentposten i 2006. I 2007 opprettet han «Kaukasus-Emiratet», som dekker hele Nord-Kaukasus. Dette må sies å være en virtuell statsdannelse uten fysisk kontroll over noe territorium, men med et omfattende nettverk av terrorister og støttespillere. Ikke bare Russland, men også USA regner «Kaukasus-Emiratet» som en terroristorganisasjon. Umarov er Russlands mest ettersøkte forbryter, og USA’s regjering har utlovet fem millioner US-dollar for opplysninger som kan føre til at han blir pågrepet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg