Faktaboks

Doka Umarov

Dokka Umarov

arabisk Dokka Abu Usman

russisk Doku Khamatovitsj Umarov

Uttale

D’oku Kham’atovitsj Um’arov

Født
13. april 1964, Kharsenoj, den tsjetsjensk-ingusjetiske autonome krets, Sovjetunionen (nå Tsjetsjenia, Russland)
Død
7. september 2013

Doka Umarov var en tsjetsjensk islamistisk terrorist. Han påtok seg ansvaret for en rekke terroraksjoner i Russland mellom 2009 og 2011.

Umarov var ingeniør med spesialisering innen oljeinstallasjoner. Han deltok både i den første (1994–1996) og i den andre tsjetsjenske krigen (1999–2009) på opprørernes side og innehadde ledende posisjoner både politisk og militært. I den selverklærte opprørsrepublikken «Den tsjetsjenske republikk Itsjkeria» overtok han presidentposten i 2006. I 2007 opprettet han «Kaukasus-Emiratet», som dekker hele Nord-Kaukasus. Dette må sies å være en virtuell statsdannelse uten fysisk kontroll over noe territorium, men med et omfattende nettverk av terrorister og støttespillere. Ikke bare Russland, men også USA regner «Kaukasus-Emiratet» som en terroristorganisasjon. Umarov var lenge Russlands mest ettersøkte forbryter, og USAs regjering utlovet fem millioner US-dollar for opplysninger som kunne føre til at han ble pågrepet.

I 2010 kom Umarov på CIAs liste over internasjonale terrorister, og i 2011 satt FNs Sikkerhetsråd ham opp på lista over internasjonale terrorister med forbindelser til al-Qaida.

Blant terrorangrepene Umarov påtok seg ansvaret for er bombeangrepet på Moskva-Petersburgekspressen i 2009, der 28 mennesker ble drept. Videre står hans gruppe bak bombesprengningen Moskva-metroen i 2010, der 41 mennesker ble drept. Likeledes påtok han seg ansvaret for terrorangrepet mot Domodedovo-flyplassen i 2011, der 37 menneskeliv gikk tapt. I juni 2013 oppfordret Umarov tilhengerne sine om å «bruke maksimal kraft» for å hindre vinter-OL i Sotsji å gå av stabelen i 2014.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg