Faktaboks

Djerba
arabisk Jerbah
Uttale
djerbˈa

Djerba er en tunisisk øy i Middelhavet, i Gabèsbukta. Fra fastlandet går det en seks kilometer lang veidemning til øya. Med et areal på 514 kvadratkilometer er Djerba Nord-Afrikas største øy. Øya har 163 726 innbyggere (2014).

Djerbas største by er Houmt Souk på nordkysten. Byen har 42 992 innbyggere (2014). Borgen Borj El Kebir (også kjent som Borj El Ghasi Mustapha) i Houmt Souk ble bygd i det 14. århundre. Sørvest for denne byen er synagogen El Griba, som ble bygd i 596 fvt. og som er den eldste synagogen i den arabiske verden.

Turisme og jordbruk er de viktigste næringsvirksomheter. Størstedelen av øya har fruktbar jord og rikelig artesisk vann. Det dyrkes vindruer, fiken, fersken, dadler, oliven og forskjellig annen frukt, som modnes tidligere her enn på fastlandet. Det drives også svamp- og østersfiske. Djerba-Zarzis internasjonale lufthavn på den nordvestlige delen av øya ble åpnet i 1970.

I oldtiden ble Djerba kalt for Meninx. Øya var etter et sagn (Odysseen) lotusspisernes øy.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg