Faktaboks

Dinant
Uttale
dinˈã
Namur (foto)

Dinant er vakkert beliggende under kalkklippene ved bredden av elven Maas. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Dinant er en by i Belgia, i regionen Vallonia, provinsen Namur, ved elven Meuse, vakkert beliggende under bratte kalkklipper, 25 kilometer sør for byen Namur. Byen hadde 13 600 innbyggere i 2017 og har et areal på 100 kvadratkilometer.

Byen er jernbaneknutepunkt og turistsenter med produksjon av tekstiler, stedeget bakverk, kunstferdige metallarbeider med tradisjoner tilbake til middelalderen. Byens landemerke er en gotisk Notre Dame-kirke fra 1200-tallet, slottsruiner, kastell fra 1000-tallet.

Dinant skulle visstnok ha hatt om lag 60 000 innbyggere på 1400-tallet og var en stor handelsby i middelalderen. Den var len under bispesetet Liège fra 1070 til 1795.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg