Den forente venstreallianse er en polsk valgallianse som ble etablert i august 2015. Valgalliansen omfatter fem politiske partier på venstresiden, herunder Den demokratiske venstrealliansen (SLD). Den forente venstrallianse, som ledes av Barbara Nowacka, har fokus på sosialisme og miljøpolitikk. Ved parlamentsvalget i oktober 2015 fikk valgalliansen 7,55 prosent av stemmene og kom derved under sperregrensen på 8 prosent for politiske allianser. Det var første gang etter 1990 at et venstreparti eller en venstreallianse ikke er representert i Sejm.

Faktaboks

Også kjent som

polsk Zjednoczona Lewica

Ved parlamentsvalget i 2019 fikk imidlertid valgalliansen av venstrepartier (Lewica) 12,56 prosent. Med 49 representanter ble Lewica Sejms tredje største politiske gruppering.

Ved parlamentsvalget i 2023 fikk Lewica 8,61 prosent av stemmene og 26 representanter i Sejm. Tre uker før valget kunngjorde Donald Tusk at følgende tre valgallianser til venstre for Partiet for lov og rettferdighet ville danne regjering, dersom de ville få flertall i Sejm: Borgerkoaslisjonen (KO), Forente venstre (Lewica) og Den tredje vei. Ved valget fikk disse alliansene en samlet oppslutning på 53,71 prosent og 248 av Sejms 460 representanter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg