Den Norske Blåsekvintett

Artikkelstart

Den Norske Blåsekvintett, norsk blåsekvintett som var aktiv fra 1955 til 1990. Kvintetten var det første profesjonelle ensemblet av denne typen i Norge og et ledende og betydningsfullt kammerensemble med et stort antall turnéer og flere plateinnspillinger.

Medlemmene

Den Norske Blåsekvintett hadde sin opprinnelse i Filharmonisk Selskaps Orkester (nåværende Oslo-Filharmonien), og bestod i hele sin tid av musikere fra dette orkesteret. Den opprinnelige besetningen var Ørnulf Gulbransen (fløyte), Tom Klausen (obo), Richard Kjelstrup (klarinett), Torleiv Nedberg (fagott) og Ivar Bratlie (horn).

Det kom imidlertid utskiftninger. I 1962 overtok Odd Ulleberg som hornist og Erik Niord Larsen som oboist. I 1972 overtok Per Øien som fløytist og Erik Andresen som klarinettist. I 1988 overtok Per Hannisdal som fagottist.

Håvard Norang avløste Niord Larsen som oboist fra 1983, og Leif Arne Pedersen avløste Andresen som klarinettist fra 1988.

Historikk

Den Norske Blåsekvintett holdt et stort antall konserter i Norge, spilte i NRK og gjennomførte en rekke turnéer i Europa og USA. De spilte i Wigmore Hall i London, ved Marais-festivalen i Paris og mange andre steder.

De vant Kritikerprisen for 1976/77.

Den Norske Blåsekvintett gjorde sin første plateinnspilling i 1975 med norsk musikk. Plateselskapet SIMAX har samlet NRK-opptak av verker av norske komponister på en utgivelse i serien Great Norwegian Performers.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg