Per Øien

Faktaboks

Per Øien
Per Olav Øien
Født
31. oktober 1937, Bergen
Død
25. mai 2016

Per Øien var en av de fremste fløytistene i Norge. Han hadde en lang karriere både som solist og som kammer- og orkestermusiker. Gjennom sin systematiske og grundige fløytemetodikk ble han en meget ettertraktet lærer. Øien var professor ved Norges musikkhøgskole fra 1985 til pensjonsalder.

Utdanning

Per Øiens første lærer var fløytisten Hans Stenseth ved Bergen Musikkonservatorium. Han hadde sin Bergen-debut som solist i 1956 og ble kort tid etter ansatt i Musikselskabet Harmoniens Orkester. Fra 1961 pendlet han til Oslo for å ta timer hos Ørnulf Gulbransen, og debuterte som hans elev i Universitetets aula i 1962. Øien studerte også med kjente fløytister som Aurèle Nicolet, Marcel Moyse og Julius Baker.

Uten at fløytelegenden Alf Andersen noen gang var Øiens lærer, lærte Øien etter eget utsagn mye av ham da de spilte sammen i Kringkastingsorkestret høsten 1961.

Utøvende virksomhet

19 år gammel, like etter debuten i Bergen i 1956, ble er Øien ansatt i Musikselskabet Harmoniens Orkester, en stilling han hadde til 1962. Da Alf Andersen døde i 1962, etterfulgte Øien ham som solofløytist i Kringkastingsorkestret. Fra 1967 til 1985 var Øien solofløytist i Filharmonisk Selskaps Orkester.

Ved siden av å være orkestermusiker, hadde han en aktiv solist- og kammermusikkkarrière. Han opptrådte med alle norske symfoniorkestre og hadde solistoppdrag i Europa, USA og Canada. Han spilte med flere av verdens ledende dirigenter, som Sir John Barbirolli, Leopold Stokowski, Kirill Kondrasjin, Herbert Blomstedt, Arvid Jansons, Mariss Jansons og Esa-Pekka Salonen.

Øien hadde et tett samarbeid med musikkmiljøer og utdanningsinstitusjoner i Canada. Samarbeidet med fløytisten og komponisten Robert Aitken utviklet seg til et nært vennskap. Dette førte til mange felles konserter og plateinnspillinger.

I 1977 og i 1979–1980 var Per Øien gjesteprofessor i fløyte og kammermusikk ved University of Western Ontario. Ut over dette holdt han en rekke mesterklasser for studenter flere steder både i Norge og i utlandet.

I 1962 var Per Øien med på å stifte Oslo Blåsekvintett, der han spilte i ti år. Fra 1972 til 1982 var han medlem av Den Norske Blåsekvintett. Begge kvintettene bestilte og uroppførte mange samtidsverker. Den Norske Blåsekvintett foretok en rekke utenlandsturneer. Kvintetten mottok blant annet Kritikerprisen i 1977.

Pedagogisk virksomhet

Per Øien var en godt likt lærer. Han ble ansatt i halv stilling ved Musikkhøgskolen i 1973. Fra 1973 til 1976 var han også fløytelærer ved Folkliga Musikskolan i Ingesund i Sverige. I 1985 ble han professor ved Norges musikkhøgskole, en stilling han overtok etter Ørnulf Gulbransen.

Diskografi

Priser og utmerkelser

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg