David Spangler

Faktaboks

David Spangler
Født
1945

Artikkelstart

David Spangler er en av foregangsfigurene innenfor New Age og den moderne alternativbevegelsen. Spangler er mest kjent for å ha fremmet ideen om en ny tidsalder (New Age) gjennom sine bøker, som både inneholder kanaliserte budskap og egne kommentarer. Spangler har hatt stor innflytelse på dagens nyreligiøsitet, og er blitt kalt «New Ages far».

Biografi

Spangler ble født i Ohio i USA i 1945. Han skal ha hatt ekstraordinære, åndelige opplevelser allerede som barn, og interesserte seg for teosofi i ung alder. I 1970 flyttet han til det alternative senteret Findhorn i Skottland. Her begynte han å kanalisere en åndelig kraft. Dette åpenbarte budskapet ble kjent gjennom boka Revelation: The Birth of a New Age (1976). Spanglers senere bøker, The Rebirth of the Sacred (1984), The New Age (1988) og Channeling in the New Age (1988) er kommentarlitteratur, og utgjør til sammen en systematisk utlegning av grunnleggende forestillinger og målsetninger i New Age-bevegelsen.

Vannmannens tidsalder

En sentral idé hos Spangler er at verden er på vei inn i Vannmannens tidsalder. Ifølge astrologien vil himmellegemenes bevegelser føre til endrede energier, og mennesket kan bruke denne energien til å skape et bedre liv og samfunn. Ifølge Spangler er det altså opp til menneskene selv om vi vil realisere denne nye tidsalderen; dette i motsetning til blant annet teosofen Alice Bailey, som mente at den nye tidsalderen ville komme uavhengig av hva menneskene foretar seg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg