David J. Thouless

Faktaboks

David J. Thouless
Født
21. september 1934, Bearshden, Skottland
Død
6. april 2019

Artikkelstart

Davis James Thouless er en britisk faststoffysiker. Han fikk Nobelprisen i fysikk i 2016 sammen med Duncan Haldane og John Michael Kosterlitz for teoretiske oppdagelser om såkalte topologiske faseoverganger av materie.

Thouless fullførte sin doktortgrad ved Cornell University i 1958 og var senere professor i fysikk ved flere universiteter.

Thouless har gitt viktige bidrag til vår forståelse av fenomenet superledning, og til atomkjernenes egenskaper, ved å bruke begrepet topologi, som er et område i matematikken som dreier seg om kollektive egenskaper for et system. Thouless innførte dette begrepet i faststoff-fysikken, og lyktes på denne måten å gi oss en bedre forståelse av for eksempel faseoverganger mellom de underlige fasene som opptrer ved svært lave temperaturer.

Han har også gitt viktige bidrag til økt forståelse av orden-uorden innenfor statistisk fysikk anvendt på krystallstrukturer. Hans mest betydningsfulle resultater har sammenheng med topologiske egenskaper av faste stoffer. Her har Thouless bidratt til en økt forståelse av flere fenomener, for eksempel superledning.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg